Re: Nárok na stravenku
Přestávku zaměstnanec neměl, ale programátor mi sdělil, že ta přestávka nelze odečíst z doby, kdy byl u lékaře. A to byl od 10 hod- 15,30 hod. Tak se odečte z odprac.doby. Někde se odečíst přeci musí. Když odpracujeme 8,5 hodiny a máme zaplaceno jen 8 hodin...
Správná otázka zní - od kdy do kdy máte zaměstnavatelem stanovenou přestávku ? Pokud v době, kdy byl v zaměstnání, tak ji odečtete od odpracované doby, pokud v době, kdy byl u lékaře, odečtete dobu přestávky od doby, kterou strávil u lékaře. Co je na tom k nepochopení ? Doba přestávky není výkonem práce , ale není ani dobou, za kterou by náležela náhrada mzdy za lékaře.
Představte si, že jste na pracovišti 3 hod, ale dostanete zaplaceno jen za 2,5 hod. Líbilo se Vám to?
Přestávka "se nikde natvrdo" odečítat nemusí. Poskytuje se po určité odpracované době. Tady ta doba nenastala. Chápu, že systém je nějak nastaven, ale tady musí nastoupit ruční úprava.
Dostane zaplaceno 3 hod, lékař 5 hod.
stravenku dle vnitřní směrnice
Pokud by dělal někde u pásu, který se vždy zastaví v 9 hod a všichni, co jsou v práci mají pauzu, tak to by bylo jinak.
To chápete nějak špatně, to že jste na pracovišti 3 hodiny neznamená, že je odpracujete. Zaměstnavatel je povinen poskytnout nejdéle po 6 hodinách přestávku v práci. Takže by měl určit dobu, kdy ji poskytuje. Jestliže je to v době, kdy byl v práci, tak půl hodina nebyla pracovní dobou. Pravděpodobně v tomto případě tak brzo ta přestávka skutečně určena nebyla, ovšem to nic nemění na principu, že pokud bude přestávka např. 11.00-11.30 a já budu odcházet k lékaři ve 12.00, tak se mi do odpracované doby bude počítat doba od 7.00 do 12.00 a odečte se půl hodiny (nebo tolik, kolik je zaměstnavatelem určeno) . Pokud půjdu ve 12.00 a přestávka je až od 12.30, tak se mi o tu půl hodinu zkrátí doba pro náhradu mzdy u lékaře. Plně tak souhlasím s předchozím příspěvkem. Stanovená doba přestávky NENÍ pracovní dobou, tudíž ji nelze počítat ani do odpracované doby, ani do doby pro náhradu mzdy za překážky v práci. A nevím jak u vás, ale neznám firmu, kde by v pracovním řádu, nebo jiným předpise nebyla upravena doba přestávky. To by si každý dělal co chtěl a pěkně si "čerpal" přestávku, jak by se mu hodilo. Když by potřeboval odpracované 3 hod. pro nárok na stravenku, tak odpoledne, kdyby pro náhradu lékaře, tak zas v jinou dobu.
Přesně jak píše Maxx jsem to programát.našeho programu řekla, že bych tu přestávku odečetla, z doby lékaře. Zaplaceno v práci 3 hodiny a lékaře 5 hodin. Chodíme na oběd od 11,30 - 12,00 hod. Ale bylo mi sděleno, že to tak nemá být, že se doba u lékaře nekrátí. I když jde o přestávku. Já to opravím ručně. Děkuji
Musí se krátit. Doba přestávky NENÍ pracovní dobou, tudíž nemůže být ani zaplacena mzdou ani náhradou. To by teda všichni chodili stále k lékaři, mít za ten den půl hodiny zaplacené navíc. A ajkým § vám ten programátor své tvrzení doložil ? Já nic takového neznám. Pracovní doba a doba přestávky je v zákoníku práce celkem dobře upravena. Nepřijde vám to i logicky normální, že součet dělá 8 hodin a ne 8,5 ? Jak by k tomu přišli ti, co u lékaře nebyli ? Ti by měli placeno 8 hodin a ti co byli tak 8,5 ? Jedno jestli náhradou nebo mzdou.
Ne programátor mi řekl, a v docházce se mi to tak i upravilo, že od 7 - 9,30 zaplaceno v práci a od 9,30-15,00 lékař. Celkem tedy 8 hodin. že tu přestávka na oběd se nemůže odečíst od lékaře, když skutečně u lékaře byl atd. Opravím to ručně na 3 hod.pracoval a 5 hod.lékař...
Programátor je blbec, jestliže jsem v době své přestávky třeba na tanečkách je to moje věc. Přestávka není pracovní doba. Takže pokud v době přestávky byl u lékaře, je to jeho volba, ale rozhodně za tu dobu nepřísluší náhrada mzdy. V době přestávky se můžete třeba opalovat na dvoře, nebo dělat cokoliv , ale rozhodně vám to nikdo platit nebude. Znovu píšu, jakým § a zákonem vám toto doložil ? Že doba návštěvy lékaře přerušuje přestávku ? Jakou máte normální pracovní dobu a od kdy do kdy máte určenou přestávku ?
Přestávku máme od 11,30 - 12 hod. ale v docházce ji nemáme pevně stanovenou. Přestávka se v docházce odečet na konci prac.doby. Žádný paragraf mi neřekl, mluvil velice sebejistě, že jsem mu to nemohla vymluvit. Pracovní doba od 7 - 15,30 hod. Opravila jsem to už v docházce ručně. Odpracováno 3 hodiny a lékař 5 hodin...
Vám také.
>>>>>>>To takhle přijde ajťák domů, přinese z nákupu 20
>>>>>>>vánoček a manželka spráskne ruce: "Vždyť jsem ti
>>>>>>>jasně
>>>>>>>říkala, že máš koupit vánočku a jestli budou mít
>>>>>>>rohlíky,
>>>>>>>tak jich kup 20."
>>>>>>
>>>>>>Zřejmě to nebude problém jenom ajťáků, můj manžel
>>>>>>nakupuje podobně.
>>>>>
>>>>>A čím se pan manžel živí?
>>>>
>>>>Převážně vánočkami. :-)
>>>
>>>To by ovšem naznačovalo, že právě on bude IT.
>>>
>>>To je jí i k řízku? Já to myslel jinak: kdo je jeho
>>>chlebodárce, klidně to můžete specifikovat pomocí
>>>OKEČ.
>>>:)
>>
>>Vánočkodárce je stát. Je to důchodce.
>
>Aha. Tak že ho pozdravuju. Hezký víkend.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.