Re: Zásoby
>Vedu PÚ klientovi. Ten má vlastní program na sklady. V
>inventuře jsem jsem zjistila, že pod jednou položkou
>má více zásob. Příklad: Skladová karta Maso a uzeniny.
>Na kartě jsou vedeny všechny druhy masa a uzenin
>jejich příjem a výdej v nákupních cenách atd. Ale podme
>mého je to nedostačující. Každý druh masa a uzeniny by
>měl mít kartu svoji. Vzhledem k oceňování zásob se mi to
>nezdá dobré. Co myslíte?
Souhlasím s Vámi, takhle je to evidentní nesmysl. Ještě tak evidovat všechny hrušky pohromadě, ale hrušky s jabkama?
Na druhou stranu je to úzkoprsý pohled dle zvyklostí skladových karet. Pokud se nemýlím, tak nikde není řečeno, že skladovou evidenci je nutné vést zrovna na skladových kartách takové a takové podoby, pouze je stanoveno, že evidence musí být správná, úplná, průkazná, srozumitelná, přehledná, ...
Pokud tedy nějaký program nazývá "skladová karta" cosi, co odpovídá všem podmínkám, pak nelze nikomu zakázat, aby na jedné skladové kartě vedl klidně celý sklad.
To ale asi nebude Váš případ, spíš si to zákazník zjednodušuje, co?
>Druhý dotaz se týká odpis zásob do normy(daňový) a nad
>normu(nedaňový). Jak si tuto normu pro potraviny a
>pekárku mám stanovit? Kolik procent z výroby či nákupu je
>moc nebo málo?
>Děkuji za rady.
No, to si musí každý stanovit a obhájit sám, pokud já vím. Žádné závazné tabulky na to nejsou.
Robert Haken
Re: Zásoby
...
Děkuji za konzultaci. Ohledně skladových karet máme stejný názor. Mě šlo spíš o to, že mám v inventuře pod jedním a to vysokým číslem několik druhů zásob sice stejného charakteru (např. maso) ale samostatně ocenitelných druhů. Dělat zásah do evidence a provozu vedení zásob je podle mě pro klienta vždy nepříjemná věc. Tož ale co se dá dělat.
Na stanovení norem mám málo zkušeností. Ani mě nenapadá zatím jedniná smysluplná myšlenka, jak k nějakému číslu dojít. Jedná se o potraviny a pekárnu-provoz. A Vy, pane, nevíte třeba z vlaství zkušenosti nějaké přibližné číslo? (teď právě mámím na jalové krávě to tele, že? No dobře.) Je jasné, že stanovit a obhájit musí klient. Jak se eviduje odpis nebo třeba i sleva (na prošlé zboží)? Musím skutečnost doložit nějakým protokolem nebo zápisem? Nechci dělat zbytečné věci.
Díky, pane.
Ivana Sáňková
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.