Re: návštěva lékaře
To je hezké :-), ale nic to nemění na tom, že jen 1 rod. příslušník je doprovod a jestliže matka není nemocná, tak by to měla být ona.
Jiná věc by byla, kdyby otec dítěte doprovodil matku k lékaři (doprovod nutný), ale nahoře se píše o dětském lékaři, jsem přesvědčená, že otec nemá nárok na propustku.
Zaměstnavatel není sociálka a nemůže hodnotit, zda někomu proplatí propustku a někomu ne podle toho, že jeden bydlí na vesnici a druhý ve městě. NV říká, že na doprovod má nárok 1 z rodičů. Takže, pokud je s dítětem u lékaře matka - otec ať si vyřídí dovolenou, náhradní volno atd, pokud je tam chce odvézt, doprovodit. Pokud matka zůstane doma a s dítětem pojede jen otec - má nárok na propustku. Toť můj názor, který mi odsouhlasili , nezávisle na sobě i 2 právníci , školitelé. Že matka není řidička , to zaměstnavatele fakt nezajímá, nemůže přebírat náklady jen proto, že by paní musela tramvají nebo v metru přesedat. Ještě by třeba mohl zaměstnavatel platit paní taxíka, aby byli rychlejší. Můj názor je už roky, že zaměstnavatel by měl mít povinnost zaměstnance uvolnit, ale neplatit tu dobu. To byste viděli, jak by najednou nikdo nemusel doprovázet apod. Samozřejmě, chápu, že je to složité, ale to bylo vždy.
III děkuji.
Ráda tady chodím a čtu dotazy a rady k nim, vždy jsem si cenila p. Jasné, ale tato odpověď mi vyrazila dech. Moje pocity jsou moje pocity, nikde o nich nepíšu, takže nevím, proč se p. Jasná do mě strefuje. Jsem přesvědčená, že na propustku není nárok!!! Pro p. Jasnou: to není pocit, to je přesvědčení a z čeho čerpám: ze zákona 187/2006 Sb. § 32. A pro paní Libu: já Vám rozumím, špatná dostupnost zdrav. zařízení, 1 auto, atd. Chápu i otce, že chce matce dítěte pomoct, ale nárok na placené volno nemá. Má nárok je 1.
pro Naďu
V žádném případě jsem se vás nechtěla dotknout. Pokud to tak vyznělo, máte mojí upřímnou omluvu. Chtěla jsem jen nesouhlasit s vaším názorem. Taky se mi to nelíbí, maminka na MD si může sama s dítětem zajít k lékaři a otec by měl být v práci. Takhle to cítím, zřejmě i vy. Ale důležité je, že zákon neurčuje, kdo z rodičů má dítě k lékaři doprovázet. Pokud donese propustku pracující otec, je zákon na jeho straně a vy nezbytně nutnou dobu proplatíte, pokud vyšetření nešlo provést mimo pracovní dobu.
Re: pro Naďu
Paní Jasná, omluva se přijímá (Vy se vždy vyjadřujete slušně, věcně a ochotně, proto jsem byla překvapena).
Když se podíváte na zákon 187/2006 Sb, § 32 do podmínek nároku na dávku, tak je tam péče o dítě, tzn. i lékařské prohlídky a protože příloha k NV říká, že na doprovod má nárok pouze 1 a tady bere matka dávku PPM, jejíž podmínkou přiznání je péče o to dítě, tak je otec 2. a ten nárok na propustku nemá. Stejné je to i na RD, má volno (otec, matka - to je jedno) na to, aby každodenně a celodenně pečovali o dítě až do 3 let věku, taky nemá druhý z rodičů nárok na propustku. Něco jiného by bylo, kdyby osoba pečující byla nemocná.
Bohužel, nepřesvědčila jste mě. Dítě si vezme na pár dní babička a matka v tom případě nemá nárok na PPM, protože o dítě nepečovala? Ta samá situace by pak byla u doprovodu dítěte k lékaři. A další věc je, že mzdovce nepřísluší zjišťovat, zda je matka na MD nebo RD. § 32 nemůžete na tuto situaci vztahovat, tady se musíte řídit nařízením vlády č. 590/2006 Sb.
Podle výše uvedeného "pojištěnka" musí dítě porodit a splnit podmínky pojištění, o péči pojištěnky-matky o dítě tam pak ale nic dalšího nevidím.
Takže podle Vás když matka nepobírá PPM, tak otec může absolvovat lékařské vyšetření s dítětem a pokud matka pobírá PPM, tak otec nemůže absolvovat lékařské vyšetření s dítětem?
A co když matka pobírá PPM např. z jednoho zaměstnání a z druhého zaměstnání nepobírá PPM nebo současně podniká? Kdo pak má nárok na to jít s dítětem k lékaři, resp. má nárok otec na proplacení náhrady když s dítětem půjde?
Já jsem se asi špatně podívala: dotazu (v tom původním) nic není o tom, že má matka 2 zaměstnání. asi si potřebujete jenom rýpnout.
Já tam vidím úplně něco jiného.Tam je něco o otci, který má 2x týdně propustku. Jestliže není PPM na péči o dítě, pak nechápu: v § 32 odst. 1
b) pojištěnec, pokud převzal dítě do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu (§ 38),
c) pojištěnec, který pečuje o dítě, jehož matka zemřela,
d) pojištěnec, který o dítě pečuje a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud matka dítěte nemůže nebo nesmí o dítě pečovat pro závažné dlouhodobé onemocnění, pro které byla uznána dočasně práce neschopnou [§ 57 odst. 1 písm. e)] nebo pro které bylo vystaveno potvrzení podle § 67 písm. d), a nemá nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství [§ 36 odst. 1 písm. c)],
e) pojištěnec, který pečuje o dítě a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu podle odstavce 7, že bude pečovat o dítě; tuto dohodu lze uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu dítěte a na dobu nejméně 7 kalendářních dnů po sobě jdoucích.
Naďo, nic ve zlém, ale s vámi asi nemá cenu diskutovat. Vy jste přesvědčena o své pravdě (která bohužel není správná) a nemíníte přijmout názor druhých. Už jsem vám napsala, že nemůžete na náhradu mzdy z důvodu doprovodu k lékaři vztahovat zákon o nemocenském pojištění. To mícháte dohromady dvě rozdílné věci. Takže přeji pěkný den a končím v této diskuzi, je to ztráta mého času.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.