Re: návštěva lékaře - kolik hodin?
I kdyby kolonoskopie nebyla prováděna v celkové narkóze, následný odpočinek je nutný. Jeho doba se také zahrnuje do doby nezbytně nutné, takže se v součtu může jednat o celý den. Zaměstnavatel nemůže dobu, kterou zaplatí nebo jen omluví, jakkoliv limitován. Doporučuji si nechat potvrdit, že odpočinek byl nutný. Zaměstnavatel rovněž nemůže nutit zaměstnance do jiného typu volna.
Můžete mi,, prosím , napsat dle čeho se do pojmu "ošetření nebo vyšetření" zahrnuje doba odpočinku ? Samozřejmě doba, kdy po vyšetření musí setrvat určitou dobu v ordinaci nebo vedle v jiné místnosti, aby byl pod kontrolou - to chápu, to je součástí vyšetření. Ale po kolonoskopii konkrétně se za cca půl hodiny chodí domů. Že máte mít doma klidový režim je sice samozřejmé, ale také se domnívám, že již nepatří do doby nezbytně nutné pro ošetření nebo vyšetření.
Tak já nevím, protože vzhledem k lékařskému tajemství nechápu, jak si ověříte, že byl člověk na tomto vyšetření a že je opravdu nutná doba celý den. Můj názor a jak jsem četla pána, který odpovídal první , je trochu jiný . Doba strávená u lékaře, i doba kdy je po zákroku, ale musí ještě sedět v čekárně ano + doba případné cesty do práce. Myslím, že propustku na dobu nutnou na celý den, běžně lékař nenapíše, protože doba odpočinku doma už není dobou nezbytně nutnou na ošetření a vyšetření. Ale pokud to lékař potvrdí, že doba nezbytně nutná byla celý pracovní den - žádný problém. Ale pak se připravte, že to samé může být gastroskopie, u někoho trhání zubu, někdo omdlívá při odběru krve - našlo by se toho spousta, kdo má indikovaný odpočinek po vyšetření. To bude zaměstnavatel všechno platit ?
po kolonoskopii a potvrzení propustky jsem mohla jít domů nebo do práce ihned. Doktor jen řekl, že pokud se necítím, mám ještě chvíli sedět v čekárně než odejdu. Neměla jsem jen jet autem,pro jistotu.
Šla jsem do práce procházkou hned. Nic mi nebylo za cca 15 minut po zákroku.
Jen jsem uvedla, jakým způsobem to řešíme v práci my. Ale je pravda, že na toto vyšetření vždy zaměstnanci donesou potvrzení od lékaře, aniž bych ho chtěla. Zaměstnavatel s tím nemá problém. Zaměstnavateli spíš vadí jiná věc v souvislosti s lékařem a to taková, že někteří zaměstnanci jezdí k lékaři i 100 km jen proto, že "tam" jsou na ruce nejlepší...přitom se mluví o nejbližším možném lékařském pracovišti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.