Re: Prosím mzdové - Nemocenská+home offi
Místo prvních 3 neplacených dnů nelze napsat nic jiného. Jedině první den vykázat jako z většiny odpracovaný a jen malou část už vykázat jako nemoc (kdyby se první den vykázal jako odpracovaný celý, tak by se zadání 1. dne nemoci posunulo na další den a zase by tam byly první 3 celé směny bez náhrady. Jinak se to dělá tak, že když už někdo ve své nemoci něco pro zaměstnavatele udělá, dostane to zaplaceno jako odměnu.
Tak by to bylo ok. Ptala jsem se proto, že kdybyste měla nemocenskou úplně celý měsíc a dostala tu odměnu, neměla byste ty dny nemoci ve vyloučené době na evidenčáku. Ale takto to bude v pohodě. Jedině, co by mohl Váš zaměstnavatel namítat je to, že když Vám to zúčtuje jako odměnu, zvýší se Vám hodinový průměr pro příští čtvrtletí. To by se mu nemuselo líbit. Každopádně pokud máte mít evidovanou neschopenku, nemůžete mít mzdu za práci. Pouze to dát jako tu odměnu, ale samozřejmě nikde nesmíte říct, že je jsou to peníze za práci v době neschopenky. Oficiálně to budou peníze (odměna) za práci, kterou jste dělala, když jste ještě neschopenku neměla. Takže nejprve se na tom se zaměstnavatelem domluvte.
VH, já tedy nevím o co vám jde, ale vemte to logicky, první 3 dny nedostanu nic a budu pracovat, takže to je jako sick days, plně placený, ale jinou formou, tak nechápu, že se nad tím tak pozastavujete, stát dostane svoje, zaměstnavatel svojí práci, odvede taky vše do státní pokladny a já, když budu pracovat, nebudu 3 dny na suchu.
Předloni jsem byla na operaci, samozřejmě neschopenka, ale dva tři dny z toho jsem na posteli v nemocnici pořizovala data - mzdy se zkrátka musely dodělat. A i v průběhu nemoci sem tam něco - vystavení zápočťáků, nějakých potvrzení a tak podobně. Jinak většinu času rekonvalescence a hojení rány.
MUSELY ? Kdybyste , nedej bože, byla v kómatu, tak by to také MUSEL udělat někdo jiný. Znám to také, ale v nemocnici teda určitě ne, to bych nedělala. Při vycházkách mě také běžně vozili do práce, ale v nemocnici, to by mi tedy bylo všechno ukradené.
Kdybych byla v kómatu nebo v horečkách nebo jinak těžce nemocná nebo zraněná, tak by to by mně to v tu chvíli taky bylo všechno jedno a pak by to MUSEL udělat někdo jiný. Ale protože jsem v kómatu nebyla a byla jsem celkem schopná to tam naházet, akorát se jsem se nemohla moc hýbat, tak jsem to doházela, protože jsem nechtěla přidělávat práci kolegyním a taky proto, že jsem si nad tím chtěla udržet přehled. Že Vy byste to nedělala, to je Vaše věc. Já, pokud jsem mohla, jsem to dělala, to je zase moje věc. Kdyby to dělala kolegyně, měla by toho hodně a stejně by mně telefonovala.
Kromě toho - v prvních 14ti dnech stejně platí náhradu za nemoc zaměstnavatel (z toho za první 3 prac. dny nic), takže může být všem jedno, jestli dá zaměstnanci tu náhradu plus odměnu nebo ne.
Přesně tak, ale nikdo, kdo se do té situace nedostal, nepochopí.
Navíc, není to ani zákonem dobře poreseno, až se na mě nikdo nelíbí, ale neproplacet první 3 dny nemoci je dost sprosté. Daně člověk odvádí tak vysoké, až není zdrávo, jen se podívejte do okolních zemí, jak to mají nastavené, pak moralizujte.
L.
>>>
>>>>>>>>Nic není "jako" nebo "jiná forma". Vy neoprávněně
>>>>>>>>přijmete dávku nemocenského pojištění a podle vás
>>>>>>>>stát
>>>>>>>>dostane své?
>>>>>>>A jakoou dávku přijmu? Vždyť se bavím o prvních třech
>>>>>>>dnech, kdy nebudu mít dávku žádnou a budu pracovat,
>>>>>>>navíc, nejsem nemocná, jedu do lázní s dítětem!
>>>>>>Klid. VH píše jak by to mělo být, a Kara jak to
>>>>>>obvykle bývá. Tak si vyberte.
>>>>>
>>>>>Ale je prostě fakt, že když má někdo dávky od státu
>>>>>za
>>>>>to, že se stará o dítě, měl by se starat o dítě.
>>>>>CHápu, že je to třeba pro toho jednotlivce finančně
>>>>>náročné, ale vydrbávání se systémem je špatné.
>>>>
>>>>Souhlasím, má volno na to, aby se starala o dítě,
>>>>které doprovází v lázních. To potom stát nemusí
>>>>proplácet
>>>>nemocenské dávky, pokud matka může normálně pracovat.
>>>Podle zákona jste buď totálně zdravá, nebo totálně
>>>neschopná. Realita je většinou někde mezi, ale smůla.
>>
>Přesně tak, ale nikdo, kdo se do té situace nedostal,
>nepochopí.
>Navíc, není to ani zákonem dobře poreseno, až se na mě
>nikdo nelíbí, ale neproplacet první 3 dny nemoci je
>dost sprosté. Daně člověk odvádí tak vysoké, až není
>zdrávo, jen se podívejte do okolních zemí, jak to mají
>nastavené, pak moralizujte.
>L.
Lindo v klidu, daně platíme všichni, kdož pracujeme, nemocná jsem byla taky, i v nemocnici, dokážu si to představit. Daně nemáme úplně vysoké, sociální systém funguje, některé dávky jsou z mého pohledu celoživotně pracujícího člověka až moc velké a nemotivují k práci.
Jen prostě nemám ráda vyčůránky. To si neberte osobně, prosím.
A neplacení náhrady za nemoc první tři dny mně osobně nepřipadá nijak hrozné.
A jak to mají zařízeno v okolních státech?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.