Re: dohoda o rozvázání PP a odstupné
Nechápu. Ruší se pobočka, zaměstnavatel chce odstupné vyplatit, na skončení se dohodl se zaměstnanci. V čem vidíte problém? Důvod v dohodě uvádět sice nemusíte, protože rušení pobočky asi bude snadno doložitelné, ale nevím, proč ho tam nechcete napsat.
"§ 67
(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ..."
Ono je to tak, že, pobočka končí pro nás, ale převezme ji včetně všech lidí jiná společnost, která bude dál pokračovat, a to od 1.6. Jde o to,že se kvůli výpovědní lhůtě nestihne výpověď daná zaměstnavatelem, ale že se dohodli na rozvázání PP dohodou. Problém vidím v tom, zda se můžu v dohodě o rozvázání PP bez udání důvodu odvolat na § související s výpovědí danou zaměstnavatelem.
Protože jim ho zaměstnavatel chce dát. Dlouho to totiž vypadalo, že se pobočka zavře úplně a oni budou propuštěni a nakonec se na poslední chvíli ozvala jiná společnost, která to chce převzít tak jak to leží a běží. Takže by jim rád dal odstupné (se kterým od začátku počítal) protože se na to nevykašlali. Řeším prostě to, zda se v dohodě o rozvázání PP bez udání důvodu můžu odvolat na paragraf související výpovědí.
to snad záleží na zam-teli, když se rozhodl o výpovědi s odstupným, tak to"převzetí" bude řešit někdo jiný, prostě nastoupí k novému zam-teli jako noví zaměstnanci na novou pr.smlouvu. Pokud půjde o přechod, tak není o čem diskutovat, ale to jak vidno zam-tel použít nechce,.Vidím to jako solidní jednání zam-tele vůči svým končícím zam-cům.
To neví - protože to nikdy nepotřeboval a chtěl se zachovat ke svým zaměstnancům co nejvíc fér, stejně jako oni k němu. Ale našla jsem další pěkný článek k tomuto tématu a vyděsila mě hned první věta u povinností zaměstnavatele: Nejpozději 30 dnů před... :-O https://portal.pohoda.cz/zakon-a-pravo/pracovni-pravo/prechod-prav-a-povinnosti-z-pracovnepravnich-vztah/
Já se omlouvám - ale na začátku jsem psala, že ještě minulý týden bylo všechno jinak. Kdybychom o novém zaměstnavateli věděli dříve, určitě bychom to taky řešili dříve. Ono to opravdu není tak jednoduché, všechna dřívější jednání zkrachovala, takže jsme zaměstnance připravili na výpovědi a minulý týden se někdo dojednal, jenže je to všechno dost na knop a my ho logicky nechceme ztratit tudíž se mu snažíme maximálně vyhovět. A ti lidé tam byli dobří, takže i jim..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.