Re: odstávka elektriky-přesun pracovní d
Takže chcete říct, že když má zaměstnanec plánovanou dovolenou od 1.do 20.6. , ale ví, že 19. bude mít lékaře, tak zaměstnavatel je povinen mu vyhovět a dát dovolenou 1. až 18. , 19. bude mít lékaře a 20. opět dovolenou ? Já si úplně nejsem jistá, že to zákonodárce takto měl v úmyslu , protože to aby zaměstnavatel, když bude chtít lidem určit čerpání dovolené dopředu zjišťoval, zda někdo nebude mít lékaře ? To by pak bylo určitě tak, že zaměstnanec, pokud se mu nařízená dovolená nebude hodit, tak vždy vyrukuje s lékařem. Pak třeba jen oznámí, že lékař termín zrušil. No, nevím, přijde mi to hodně divné, ale u nás je možné všechno. "Ochrana" zaměstnanců je v tomto směru až patologická.
Re: odstávka elektriky-přesun pracovní d
>>>>>>>Dobrý den, naše firma dostala z ČEZu oznámení, že
>>>>>>>bude na jeden den odstávka el. energie. Firma proto
>>>>>>>oznámila zaměstnancům, že vzhledem k tomu a plnění
>>>>>>>zakázek
>>>>>>>přesouvá práci na sobotu, příp. napracováním v
>>>>>>>ostatní
>>>>>>>pracovní dny. Zaměstnanec má na ten "odstavný" den
>>>>>>>dlouho objednaného lékaře, chce uznat náhradu a
>>>>>>>nenapracovávat.
>>>>>>>
>>>>>>Plánovaná odstávka= překážka na straně zaměstnavatele
>>>>>>= právo na 100 % průměrného výdělku = nic se
>>>>>>nenapracovává.
>>>>>>
>>>>>
>>>>>Pokud to víte nejméně 14 dní předem, pak bych
>>>>>nařídila
>>>>>čerpání dovolené.
>>>>
>>>
>>>Tak to asi ne. ale může písemně nařídit dovolenou.
>>
>>Může nařídit čerpání dovolené i kdyby věděl, že
>>zaměstnanec bude mít překážku v práci?
>>§ 2017
>>Na dobu ostatních překážek v práci na straně
>>zaměstnance smí zaměstnavatel určit čerpání dovolené
>>jen na
>>jeho žádost.
>
>Pochopila jsem to tak, že překážka práce je na straně
>zaměstnavatele. Ne na straně zaměstnance.
To ano, ale někteří radí, aby zaměstnavatel nařídil na tento den zaměstnancům dovolenou. A zaměstnanec píše, že má na tento den objednaného lékaře. Můj dotaz směřoval k tomu, jestli když zaměstnavatel ví, že má zaměstnanec na tento den objednané vyšetření u lékař,prokáže např. objednacím listem, pozvánkou, případně už má podepsanou propustku, tak jestli i přes překážku na straně zaměstnance může nařídit čerpání dovolené.
Stejně tak, pokud by se např. zaměstnanec ženil, byl pozván na odběr krve, účastnil se pohřbu a pod. a zaměstnavatel mu chtěl na tento den nařídit čerpání dovolené, byť v souladu se zákonem ve čtrnáctidenním předstihu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.