Re: GDPR - zasílání faktur
Pavle, moc děkuji za Vaši odpověď. Bohužel jsme malá firma (4 zaměstnanci) pracující v oblasti stavebnictví a s fyzickými osobami spolupracujeme minimálně (tak 10x do roka). U FO nepožadujeme sepsání SoD, často ani nemáme objednávku, ale jen odsouhlasenou cenovou nabídku (a to často jen ústně). FO ale nechtějí zasílat faktury poštou, rychlejší je to samozřejmě e-mailem. Jak toto ošetřit?
Navíc pokud pošleme fakturu doporučenou poštou, kde vezmeme jistotu, že obálku někdo po cestě neotevřel a údaje nezneužil? GDPR nám byl opravdu čert dlužen.
JIV
JIV,
když jsem psal o uzavřené smlouvě, tak jsem nepsal o písemné smlouvě. I když písemná je samozřejmě lepší. Ale stačí i ústní (až do doby než nastane problém).
Pokud ústně uzavřete smlouvu a v rámci ní i to, že faktury se budou posílat e-mailem, tak postupujete podle čl. 6/1/b GDPR.
Hezký den!
Dobry den,
JIV, dovolil bych si na Vasi otazku navazat.
GDPR take uklada, aby v okamziku, kdy spravce ziska od subjektu udaju (SU) jeho osobni udaje, byla SU sdelena totoznost spravce, ucel zpracovani, jeho prava (na pristup, vymaz, ...) atd. (viz. clanek 13 GDPR).
Pavle, jak se divate treba na uzavreni ustni kupni smlouvy a tuto povinnost?
Jedna se mi o to, ze vystavena faktura slouzi jako "doklad", ze existuje kupni smlouva. Tezko se da ale dolozit, ze SU byl seznamen napriklad s ucelem zpracovani. Stacil by v takovem pripade dokument o ochrane osobnich udaju na webovych strankach?
Bořivoji,
ST 138 obsahuje tento §:
"§ 8
Informační povinnost pro zpracování osobních údajů upravená zákonem
Pokud správce provádí zpracování osobních údajů podle § 5 a je povinen subjektu údajů poskytnout informace podle čl. 13 nebo čl. 14 odst. 1, 2 a 4 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679, může tyto informace poskytnout zveřejněním způsobem umožňujícím dálkový přístup."
Takže možná na podzim by to mohlo platit. Do té doby bych se choval tak, jak uvádí návrh zákona. Není mojí chybou, že se vrchnost pere o koryta a 2 roky kašlala na platné GDPR.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.