Vlákno názorů k dotazu Zdravotní pojištění&2 zaměstnavatelé od Kara - Re: Zdravotní pojištění&2 zaměstnavatelé Když v pracovním poměru nevyděláváte...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 5. 2018 14:39

Kara

Re: Zdravotní pojištění&2 zaměstnavatelé
    Když v pracovním poměru nevyděláváte měsíčně aspoň 12200 Kč (což je v současné době minimální mzda a tudíž i minimální VZ pro odvod ZP, tak Vám přece ten zaměstnavatel nemůže vystavit potvrzení, že je za Vás odváděno alespoň z minimální vyměřovacího základu.
    Řešení v praxi: pokud nejste pojištěncem státu a ani v jednom zaměstnání nedosahujete minimálního vyměřovacího základu (tj. 12200 Kč), tak jeden ze zaměstnavatelů (kterého si zvolíte, zpravidla ten, který počítá výplatu dříve) Vám každý měsíc vystaví potvrzení, jakého vyměřovacího základu jste ten měsíc dosáhla. Toto potvrzení předáte tomu druhému zaměstnavateli (kterého jste si zvolila jako toho, který by Vám případně dosrazil ZP, pokud by součet obou VZ nedosáhl ani 12200 Kč). Tedy - Vy mu předáte to potvrzení, on se podívá, jakého vyměřovacího základu jste ten měsíc dosáhla u něj, a pokud součet obou VZ činí aspoň 12200 Kč, je tímto odvod splněn a nedosrazí nic. Pokud by se náhodou stalo, že v pracovním poměru byste vydělala 8000 hrubého a v DPČ např. 2000 Kč, což je celkem 10000 Kč (rozumí se při celoměsíční práci, tzn. že tam nebyla nemoc), tak by ten jeden ze zaměstnavatelů musel dosrazit 13,5% z 2200 Kč, tzn. z rozdílu mezi součtem dosažených VZ a minimální mzdou.
    Co se týká té otázky, jak ten zaměstnavatel, kde vyděláváte 8000 Kč doloží při kontrole, že nemusel dosrazit ZP, protože to má řešit ten, kde máte DPČ - já, jako ten zaměstnavatel HPP bych si od Vás nechala napsat čestné prohlášení, že součet vyměřovacích základu a tudíž případný dopočet minimální odvodu řeší zaměstnavatel ten a ten (DPČ) a že případnou změnu mně ihned ohlásíte s tím dopočet provedu já (např. kdybyste v tom DPČ skončila nebo kdyby byl výdělek v DPČ pod 2500 a ZP by tam vůbec neřešili).
    Možná by bylo lepší, kdybyste tomu "hlavnímu" nosila potvrzení z DPČ a případný dopočet ZP by řešil ten "hlavní".

• 31. 5. 2018 14:49

kely (neregistrovaný)

Přesně tak jsem to chtěla,ale paní mzdová(je to velká a hodně známá společnost)mě toto potvrzení nechce vystavit a napsala mě toto:tím potvrzením je pro vás výplatní páska, kterou každý měsíc obdržíte. V ní jsou vypsané odvody, daně, hrubá i čistá mzda.Jak z ní mám dostat toto potvrzení, když s ní můžu komunikovat jen e-mailem a telefonicky?Poradíte?

• 31. 5. 2018 15:13

Kara

Kterého zaměstnavatele jste si zvolila, aby hlídal Váš odvod ZP a případně ZP dosrazil? Toho hlavního nebo toho, kde máte DPČ? Kterému zaměstnavateli chcete dokládat ten druhý výdělek? Ono se to někdy dělá i tak, že místo toho potvrzení doložíte tomu zaměstnavateli ten výplatní lístek od toho druhého zaměstnavatele - a on z něj vyčte, jakého vyměřovacího základu jste dosáhla a podle toho Vám ZP buď dosrazí nebo ne. Ovšem ten výplatní lístek by měl být potvrzený, aby ho měla mzdová účetní jako doklad.

• 31. 5. 2018 16:28

Kely (neregistrovaný)

>>>Co se týká té otázky, jak ten zaměstnavatel, kde
    >>>vyděláváte 8000 Kč doloží při kontrole, že nemusel
    >>>dosrazit
    >>>ZP, protože to má řešit ten, kde máte DPČ - já, jako
    >>>ten zaměstnavatel HPP bych si od Vás nechala napsat
    >>>čestné prohlášení, že součet vyměřovacích základu a
    >>>tudíž
    >>>případný dopočet minimální odvodu řeší zaměstnavatel
    >>>ten a ten (DPČ) a že případnou změnu mně ihned
    >>>ohlásíte
    >>>s tím dopočet provedu já (např. kdybyste v tom DPČ
    >>>skončila nebo kdyby byl výdělek v DPČ pod 2500 a ZP
    >>>by
    >>>tam vůbec neřešili).
    >>>Možná by bylo lepší, kdybyste tomu "hlavnímu" nosila
    >>>potvrzení z DPČ a případný dopočet ZP by řešil ten
    >>>"hlavní".
    >>Přesně tak jsem to chtěla,ale paní mzdová(je to velká
    >>a hodně známá společnost)mě toto potvrzení nechce
    >>vystavit a napsala mě toto:tím potvrzením je pro vás
    >>výplatní páska, kterou každý měsíc obdržíte. V ní
    >>jsou
    >>vypsané odvody, daně, hrubá i čistá mzda.Jak z ní mám
    >>dostat toto potvrzení, když s ní můžu komunikovat jen
    >>e-mailem a telefonicky?Poradíte?
    >
    >Kterého zaměstnavatele jste si zvolila, aby hlídal Váš
    >odvod ZP a případně ZP dosrazil? Toho hlavního nebo
    >toho, kde máte DPČ? Kterému zaměstnavateli chcete
    >dokládat ten druhý výdělek? Ono se to někdy dělá i tak, že
    >místo toho potvrzení doložíte tomu zaměstnavateli ten
    >výplatní lístek od toho druhého zaměstnavatele - a on z
    >něj vyčte, jakého vyměřovacího základu jste dosáhla a
    >podle toho Vám ZP buď dosrazí nebo ne. Ovšem ten
    >výplatní lístek by měl být potvrzený, aby ho měla mzdová
    >účetní jako doklad. Jako hlavního jsem si zvolila toho kde mam HPP. Ten vypl.listek ma byt potvrzeny od mzdove nebo staci razitko od vedouci. Vypl.listky nam chodi slepene a mzdova je vzdalena 300 km.

• 31. 5. 2018 17:04

Kara

No měl by být potvrzený od zaměstnavatele (jestli je tam podpis přímo mzdovky nebo jiné odpovědné osoby, to už je jedno). Domluvte se se mzdovkou, kde jste v pracovním poměru, co bude akceptovat. Třeba Vám řekne, že jí stačí výplatní lístek z DPČ nepotvrzený, že si udělá kopii a bude to.

• 31. 5. 2018 18:22

kely (neregistrovaný)

Na potvrzení z HPP pro DPČ zaměstnavatele bude napsáno:Potvrzujeme,že zdravotní pojištění je odváděno z HM 8000,-Kč měsíčně a případný doplatek zdravotního pojištění do minimálního vyměřovacího základu 12200,- bude srážek zaměstnavatel XY.Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).