Re: Manžel vyřazen z ÚP
>Dobrý den, prosím, poradíte? Manžel byl veden na ÚP,
>víc jak rok, nenašli mu práci. Jednou bohužel zapomněl
>na schůzku a nedorazil. O nic důležitého samozřejmě
>nepřišel, nabídku stejně pro něj neměli, jen se prostě
>neomluvil no. Odvolal se, ale dopis mu přišel až teď,
>že ho vyřadili. Je to takto normální?? Ptám se
>co teď... dál se odvolat nemá cenu. Takže zpětně asi
>zaplatit zdravku a sociálku, že? Jsem OSVČ a jsem
>ještě zaměstnaná, aby manžel byl jako spolupracující osoba
>asi nemá smysl, když nemá zaměstnání, je to tak?
>Děkuji moc za rady!
Nepochopila jsem, proč by nemělo mít smysl, kdyby byl Vaší spolupracující osobou. Spolupracující osoba přece nemusí mít ještě k tomu zaměstnání. Pracuje s Vámi na Vašem podnikání a pokud tomu dobře rozumím, tak do zaměstnání někam stejně nechce, protože práce máte dost. Tak máte na vybranou - buď si bude platit ZP jako osoba bez příjmů (SP platit nemusí, ale doba se mu nebude počítat do důchodu). Anebo se stane Vaší spolupracující osobou a budete na něj rozdělovat určité % příjmů a výdajů. Z pohledu SP a ZP bude veden jako OSVČ. Anebo si najde zaměstnání. Každopádně musí doplatit ZP po vyřazení z evidence ÚP. SP doplácet nebude.
Anebo, jak Vám radili výše, kdyby byl osobou bez příjmů, zaregistrovat se na ZP jako osoba celodenně pečující o dítě do 7 let nebo o 2 do 15 let a bude státem pojištěny zdravotně a nemusí ZP platit. U předškolního dítěte je podmínka splněna, pokud není dítě ve školce déle než 4 h denně, a u školního dítěte, když navštěvuje pouze vyučování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.