Re: DPČ_"čistá"částka 7.tis., hrubá ???
Ano, snažíte se o něco, čemu se každá soudná mzdová účetní chce vyhnout. "Napasování" hrubé mzdy/odměny na čistou mzdu/odměnu.
Podepsané Prohlášení poplatníka daně? Uplatnění slevy na dani, uplatnění daňového zvýhodnění, ..?
Dopočet zdravotního pojištění do tzv. minima?
Vztahuje se na ni povinnost platit ZP alespoň v minimální výši, situace, kdy má být zdravotní pojišťovně odvedeno alespoň 13,5% z minimální mzdy, tj. aspoň 1647 Kč? Ona si vydělá méně než 12200 Kč. Protože má u této DPČ podepsané prohlášení, vypadá to, že je to její jediné zaměstnání. Je pojištěná státem - např. pobírá nějaký důchod? Nebo je student? Nebo pobírá rodičovský příspěvek? Nebo je jinde zaměstnaná, ale je na rodičovské dovolené? nebo je osoba celodenně pečující o děti? Anebo je osobou pečující o osobu blízkou? Zkrátka - je pojištěná státem nebo není? Anebo je třeba OSVČ a hradí si zálohy na ZP nejméně v minimální výši? A ještě otázka - od kdy je ta DPČ sjednaná? To vše ovlivňuje výpočet v tom konkrétním měsíci.
Není pojištěná státem
Tohle jsem vůbec nevěděla, strašně moc vám děkuji, strašně jste mi pomohla. Jinak paní na DPČ bude zaměstnaná od 1. 7. 2018, takže hrubá mzda paní bude 8 436, čistá mzda tedy 7 000,-, náklady zamstnavatele (po zaokrouhlení) 11 400,- , soc. poj. celkem- 2 657,- a zdr. poj. celkem 1647,-... je to takto správně??
ještě jednou vám mockrát děkuji.
OT. Být tou zaměstnankyní s tím, že mám dohodu o pracovní činnosti a v ní uvedenou "čistou" odměnu, tak bych Prohlášení poplatníka daně u daného zaměstnavatele nepodepsala. Po konci roku bych si podala své DAP a vydělala bych na tom za půlrok cca 12.000,-Kč. Zaměstnavatel by měl sice vyšší celkové mzdové náklady o cca 16.tis.Kč, ale to by mně netížilo.
Paní ale nebude mít ve smlouvě danu čistou mzdu.
S paní jsme se dohodli, že práci bude vykonávat za tyto peníze (7000,-) a proto jsem já měla vypočítat hrubou mzdu, abychom věděli, kolik jí napsat do smlouvy (i jsme se předem dodli, že si podepíše prohlášení)
S tím souhlasím. Pokud nepodepíše (anebo podepíše, ale nebude uplatňovat slevu), tak zaměstnavatel by musel zvýšit hrubou, aby jí vyšlo 7000 čistého. A pak podá přiznání a dostane zpět daň.
Takže není pojištěná státem, ani si neplatí Z jako OSVČ, zkrátka musí být odvedeno alespoň 13,5% z 12200.
Výpočet čisté s tím, že prohlášení podepíše a uplatní slevu.
Musíte počítat takto:
Výpočet SP zaměstnance = 6,5% z hrubé.
Výpočet ZP zaměstnance = 4,5% z hrubé plus 13,5% z rozdílu mezi hrubou a 12200 Kč.
Daň bude nula.
A odvod za zaměstnavatele bude 25% z hrubé a 9% z hrubé.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.