Re: Žádost o dávku otcovské poporodní pé
Děkuji :-) to jsem právě četla i jsem jim říkala, že když bude tedy čerpat dle ZP rodičovskou dovolenou (aby dostal volno), musím já ho přihlásit M a U. Prý to ale s nimi nemá nic společného a nemůžou na jedno dítě čerpat RD matka i otec :/ a ještě mi pak můžou vystavit penále za to, že otec nezaplatil za těch 7 dní ZP. Když jsem po nich chtěla ať mi to napíšou písemně, tak mě jedna odkázala, že to mají uvedeno na webu, ale tam jsem to nenašla a ta druhá, že k tomu nemá kompetence a pak, že mají hodně dovolené a že mi to nemůže ověřit jinde :/ děkuji. Nebo to chápu špatně já :/
A vy si myslíte, že každá beruška u přepážky ví něco o zdravotním pojištění nebo dokonce o zákoníku práce? V písemném styku je pravděpodobné, že svolají poradu a na něčem se dohodnou.
Ten otec má tak malou zaručenou mzdu, že nedosáhne za 3 týdny ani minimálního vyměřovacího základu ZP?
Já jsem jim dotaz psala písemně nejprve na podatelnu a poté mě odkázali na info email. Odtud mi paní volali. Ne neměl, ale co kdybych takový případ měla :-) tak abych to dělala správně. Jednomu se narodila dvojčata k tomu měl v daném měsíci OČR, nějaká další neplacená vola, celý měsíc nebyl v práci, ale zvedla mu to dovolená :-) kterou také čerpal. Prozatím tedy vždy ve všech 4 případech co jsem měla, měl otec vyšší VZ, takže žádný doplatek nebyl a dala mu omluvené neplacené volno. Děkuji.
V docházce musíte mít nějak tuto dobu evidovanou. Buď požádá zaměstnanec o RD, vy na ZP nahlásíte kódem M a U nebo požádá o neplacené volno, to pak na ZP nehlásíte nic. Ale pokud bude mít neplacené volno, tak v případě, že nebude dodržen minimální vyměřovací základ, musel by být proveden doplatek.
Zatím jsem měla 1 případ, zaměstnanec požádalo RD, na VZP jsem hlásila kódem M a U.
Tady se přesně ukazuje nedokonalost našich zákonů - oni si totiž zaměstnanci myslí, že když je to dávka - "něco jako nemoc nebo ošetřovné", tak je to "v těch zákonech už nějak omluvené" A ejhle, ono není.
Naši zaměstnanci žádají o RD, hlásím na ZP také M a U.
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.