Re: Doplacení pojistného z minulých let
>>Dobrý den,
>>prosím o radu.
>>Doplatila jsem v roce 2018 neuhrazené pojistné
>>minulých let.
>>Částka mi převyšuje zisk. Lze si část ponechat na
>>další rok?
>>Děkuji
>
>Jaké pojistné?
>Jste OSVČ?
>Pokud ano,
>- Vedete účetnictví?
>- Vedete daňovou evidenci?
>- Uplatňujete výdaje procentem z příjmů?
Je to s.r.o., vedeme podvojné účetnictví, jde mi o to, zda mohu na řádku 160 danového přiznání odečíst jen část, toho co jsem zaplatila v roce 2017 navíc. Děkuji
>
Re: Doplacení pojistného z minulých let
1) dodatečně zaplacené pojistné neuvádíte v Přiznání k dani z příjmu právnických osob pouze do řádku 160, ale i do řádku 111
Podobně, jako když jste předtím uváděli nezaplacené pojistné v Přiznání k dani z příjmu PO v řádku 30 a v řádku 40 (+současně v příloze č. 1 II. Oddílu v tabulce A.)
2) uvedete zaplacené částky, pokud uvedete nižší částky, tak o rozdíl přijdete. Nemůžete si ho přesunout do dalšího roku.
Takže pokud jste doplatili např. dlužné pojistné roku 2016 namísto do 31.1.2017 až 2.3.2017, tak toto pojistné můžete uvést do Přiznání k dani z příjmu PO za rok 2017. Nelze ho uvést až do Přiznání k dani z příjmu PO za rok 2018.
3) je nějaký problém s tím, že by firma měla v DAP daňovou ztrátu z důvodu uplatnění výše uvedeného dodatečně zaplaceného pojištění?
4) jak již zněl dotaz od nicka "ano", za které období nyní vlastně řešíte daňové přiznání?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.