Re: ÚČTOVÁ OSNOVA - které účty s analyti
*** Já jen co mě momentálně napadá a co tady občas píšu: pokud někod účtuje o zálohových fa, tak důkladnou analytiku a pak u obchodování a nakupování pohledávek - analytiku u jednotlivých pohledávek a stejnou se závazkem, kterého se to týká ***
To je moc dobré téma, Evo M., těším se na další názory :-) Také to pořád řeším a každý rok se snažím vylepšovat, s větším či menším úspěchem, protože většinou není čas na nějaké zkoušení a přemýšlení a jede se v rychlosti naostro :-)
Mám jen takovou zkušenost s analytikou všeobecně, že méně je někdy více. Takže 5** a 6**daňové-nedaňové ano, to musí být ve výsledovce. Ale třeba DPH už bych nerozdělovala, a i ostatní přehledy se dají získat jednodušeji jinak, než pomocí analytiky. Ale to je jen můj názor. J.F.
...předchozí příspěvky jsem musela umazat, psalo mi to, že už je ta zpráva moc dlouhá :-(
Jano F., naprosto souhlasím s "většinou není čas na nějaké zkoušení a přemýšlení a jede se v rychlosti naostro :-) " Proto to chci vyřešit teď. Ve zmatcích okolo přelomu roku (doúčtovávání starého roku, ladění HV a daní + hrnou se doklady nového roku) skutečně není moc času ani sil na vymýšlení...
Souhlasím též s tím, že DPH stačí na jeden účet - někomu vyhovuje podrobnější členění pro kontrolu, někdo to musí mít nějak členěno kvůli SW, lze též dělit 343 analyticky podle měsíců - dobré pro kontrolu s přiznáními k DPH. Obecně to členení 343 nutné myslím není. Pojďme tedy prosím řešit potřebnost analytiky k dalším účtům.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.