Re: Zakladni mesicni mzda
>>>>>Dobry den, prosim vas co je zakladni mesicni mzda? Ja
>>>>>mam za to ze je to mzda za normalni pracovni mesic
>>>>>40h
>>>>>tydne (160h) je to skutecne tak? Znama dnes prisla ze
>>>>>ji bylo receno ze dostane stejnou casku at dela 160h
>>>>>nebo 200h me to prijde jako naprosty nesmysl. Dekuji
>>>>
>>>>Já to chápu tak, že dostane stejnou měsíční mzdu
>>>>vždy,
>>>>ať je v měsíci 23 pracovních dnů, nebo 20 pracovních
>>>>dnů.
>>>
>>>Buď je hodinová základní mzda a nebo tarifní základní
>>>mzda... Známá má pravděpodobně tarifní mzdu.
>>
>>a kde se ta tarifní mzda bere? nemůžu to nikde najít.
>
>tu má nejspíš sjednanou ve smlouvě nebo ve mzdové výměru...
covních dnů, nebo 20 pracovních
>>>>>>dnů.
>>>>>
>>>>>Buď je hodinová základní mzda a nebo tarifní základní
>>>>>mzda... Známá má pravděpodobně tarifní mzdu.
>>>>
>>>>a kde se ta tarifní mzda bere? nemůžu to nikde najít.
>>>
>>>tu má nejspíš sjednanou ve smlouvě nebo v pracovním
>>>výměru...
>>
>>Sjednaná mzda v pracovním výměru- co to je?
>
>:-D upsala jsem se.. pak jsem to opravila na mzdový
>výměr.
a co provedete s tou tarifní mzdou sjednanou vesmlouvě?
Jde o to, že když máte sjednanou měsíční mzdu 20 tisíc, tak pokud odpracujete všechny směny v daném měsíci, dostanete tuto sumu.. a je jedno jestli v tom daném měsíci byl fond 160 hodin nebo 184 hodin... Když máte sjednanou hodinovou mzdu, tak tam se samozřejmě řeší, kolik jste v daném měsíci odpracoval hodin, v krátkém měsíci tedy budete mít menší výplatu, v dlouhém větší...
No, vypadá to, že nevíte. V první odpovědi zmiňujete "tarifní" mzdu (což nevím, co je) a pak už jen zabředáváte do návodných otázek na správnou právnickou terminologii.
Nejsem právník - co, prosím, znamená "tarifní" mzda?
Vím, co je hodinová mzda, vím, co je měsíční mzda, vím, jaký je mezi nimi rozdíl.
Nevím, co je tarifní mzda.
Předem děkuji za vysvětlení.
Nejsem co, jsem kdo. A již jsem se omluvila, že jsem omylem napsala místo měsíční, tak tarifní mzdu. Vůbec jsem si to neuvědomila, až potom, co jsem si to zpětně četla. V tom vysvětlení to již píšu správně, že se jedná buď o hodinovou mzdu nebo měsíční mzdu. Je pravda, že než někomu začnu radit, tak bych si to po sobě měla přečíst. :-)
Nejde jen o "tarifní", ale taky o "sjednanou", viz §113/1 ZP.
"Mzda se sjednává ve smlouvě nebo ji zaměstnavatel stanoví vnitřním předpisem anebo určuje mzdovým výměrem, není-li v odstavci 2 stanoveno jinak".
Používat správné termity je docela rizoto na tomto foru, protože se tu vždycky najde někdo chytřejší, kdo vás hned opraví.
Taky občas napíšu blbost...
paní Mirko,
termit a rizoto mě fakt dostaly :-)))))))
už dlouho mě takhle nic nerozesmálo
>
>Nejde jen o "tarifní", ale taky o "sjednanou", viz
>§113/1 ZP.
>"Mzda se sjednává ve smlouvě nebo ji zaměstnavatel
>stanoví vnitřním předpisem anebo určuje mzdovým výměrem,
>není-li v odstavci 2 stanoveno jinak".
>Používat správné termity je docela rizoto na tomto
>foru, protože se tu vždycky najde někdo chytřejší, kdo
>vás hned opraví.
>Taky občas napíšu blbost...
A už je to tu zase, místo srozumitelné odpovědi pro tazatele, se odvádí pozornost jinam a do odpovídajícího se střílí :-). Přesto je fajn, že nakonec tazatel tu správnou odpověď najde od někoho normálního :-). A také jsem ráda, že proti "lindítku" se nespojili tentokrát všichni (děkuji paní mirko a paní evo.c).
Pardon, ale já souhlasím s tím, aby se zde na foru používaly správné výrazy, každý, kdo zde píše, musí počítat s tím, že ho někdo znalejší opraví... a třeba i nevybíravě, tak to je. Pozornost se nikam neodvádí, jen je OPRAVDU potřeba vědět, o čem se píše, znát terminologii, aby odpovídající svou radou spíše neuškodil. Takže já nejsem až takový dobroděj, jen mám nutkavou potřebu používat humor :o)
Já to myslela trochu jinak. Také jsem pro správné termíny a budu ráda, když mě někdo opraví, pokud se spletu. Ale psala jsem pouze proti způsobu, jaký k tomu někteří zde používají (do toho ovšem nezahrnuji Vás, Vaše rady jsou tu opravdu velmi přínosné). Ale nakonec, máte pravdu, je to jedno :-).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.