Re: Podnikání- rady zkušených podnikat x
Dostal jsem zajímavý E-mail a tak si dovoluji Vám ho zde dát samozřejmě ze souhlasem jeho autora.
Vážený občane tohoto státu,
ndhodil jste zajímavé téma.
-jsem podnikatel na ŽL jako OSVČ - podnikatelské poradenství-právnické vzdělání VŠ, letité zkušenosti v podnikání ve službách (bezpečnostní a úklidové) na nejvyšší pozici řízení několika firem ve Vých.Čechách -nyní už jenom to poradenství, práce doma u PC, smlouvy a pod. materiály, vše většinou e-mailem, osobní konzultace po dohodě s klientem, poradenství k podnikatelským záměrům mimo účetnictví a ekon.rozvahy, Moje postřehy:
-živnostník, pokud mu to trochu jde, tak nic od státu nechce a nedostane, uživí sám sebe a třeba ještě vytvoří nějaké další pracovní místo(pro Vaši přítelkyni)
-stát ho za to "odmění"- kontrola finanční úřad, živnostenský, sociálka, zdravotní pojišťovna,doplatky a nedoplatky, penále, jednání s některými úředníky na jmenovaných úřadech zavání šikanou, setkávám se s katastrofální neznalostí problémů ze strany těch úředníků,hrůza! -když to živnostník neumí, musí si platit účetní, protože vyznat se v účetních a daňových předpisech je dneska cesta nepoznanou džunglí -pokud(jako já) dělá doma, ve svém, nemusí platit nehorázné nájmy, jinak mnoho jich dojelo na neschopnost platit všechny náklady spojené s podnikáním
Vemte např. truhlář:-dílna, stroje, energie, zaměstnanci, mzdy, odvody, daně, zásoby materiálu, a proti tomu sekýrování úřadů, že má špatně označenou truhlárnu a vedle toho mu 5 ze 7 odběratelů nezaplatilo v termínu fakturu, to je někdy na mašli
hostinský, obchod:obdobně,
navíc hygienické předpisy, lhůty spotřeby na odebíraném zboží, zaměstnanci: problémy s docházkou, plněním pracovních úkolů, každý chce vyšší mzdy, je mu jedno jak podnikatel vychází a vydělává jiní podnikatelé: okrádání zaměstnanců donebevolající, minim. mzdy, setkal jsem se i s tím, že platový výměr vydaný zaměstnanci při podpisu prac.smlouvy byl v hodinové mzdě nižší než je minimální mzda a nikomu to nevadí, lidi se bojí si stěžovat, dnes nová instituce Oblastní inspektoráty práce Docela by mne zajímalo, kde působíte a jak bylo v další reakci, třeba i se sejít, pokecat o životě a podnikání, bylo by to zajímavé. Nevím, zda Vás zaujalo mé "vyznání podnikání", ale třeba si z toho něco vezmete. Pokud by šlo o e-mailové forum, viděl bych zajímavé si tyto příspěvky vyměňovat mezi sebou, pro tento případ souhlasím s přeposláním mého příspěvku dalším diskutujícím včetně e-mail adresy.Přeji hezký večer a pokud budete podnikat, tak každopádně úspěch.Co mě nezabije, to mě posílí. Zdraví Vás
Mgr.Pavel Jelínek
p.Jelínek má určitě pravdu. Ještě snad zapoměl, že pokud budete podnikat jako FO, tak Vás ještě čeká minimální základ daně (i když až od třetího roku podnikání), který se každý rok zvýšuje. Jak dlouho neví snad ani zákonodárci. A to vše za to, že raděj se budete "trápit" s podnikáním, než aby jste šel na ÚP pro podporu, případně pro sociální dávky. Takovou starost státu o drobné podnikatelé měl asi Váš tatínek na mysli.
Podnikám od 1997, víceméně z nouze, měla jsem malé děti, pořád nemocné na střídačku a představa, že nějakému zaměstnavateli budu každých 14 volat, že nemůžu přijít, pro mě byla stresující. Navíc do školství jsem se fakt vrátit nechtěla. Absolvovala jsem kurs účetnictví a hrdě jsem ho nesla na ŽO, tam ho nechtěli, neboť v té době bylo vedení účetnictví volná živnost. Specialitou této vlády(ČSSD) je výmýšlet zákony, které platí zpětně, takže mi po necelých 5ti letech chtěli zrušit ŽL neboť mi do 5ti let praxe chyběli 3 měsíce, pracně jsem si sehnala odpovědného zástupce, kterému jsem musela vyplácet - podle zákona - mzdu.
Nutno říct, že tehdy jsem neměla při určitém zisku povinnost platiit SP a měla jsem zázemí v tom smyslu, že manžel nosil pravidelný příjem a mé příjmy sloužily spíše jako přilepšení do rodinného rozpočtu. V loni naše vláda rozhodla, že mám jako podnikatel 8400 čistého měsíčně, tudíž nám snížili přídavka na děti, zrušili sociální dávky, musím povinně plati SP a ZP a bohužel se vždy musím rozhodovat, zda moje dítě potřebuje boty nebo zaplatím SP.
Resumé - pokud chcete začít, nenechte se oslnit prvním příjmem,
může být třeba taky na měsíc jediný, ideální je pokud máte něco naspořeno do začátku. Fakt si najměte účetní - ušetříte si spoutu práce a času. Počítejte s tím, že pokud Vám nědko bude dlužit dlouho peníze a splatí Vám to, vy si nepůjdete koupit motorku, ale splatíte své dluhy, které Vám vznikly tí, že 6e Vám někdo dlužil.
Počítejte i stím, že Vaše pracovní doba bude ze začátku pružná, klouzavá a 16 hod. denně...Bude muset leccos zkousnout, aby jste si získal nové zákazníky... a nebude příliš pánem svýho času.
Začnou Vám chodit složenky na různé charitativní příspěvky, neboť většina lidí si myslí, že drobný podnikatel si jde ráno zaplavat, v zimě jezdí do Alp, v létě na Maledivy a má na "to" lidi a tudíš i nějakou tou tisícovkou může přispět na dobrou věc (přece si může odečíst z daní...
To by pro začátek stačilo
Dobrý den, děkuji Vám za přispěvek, určitě věřím že máte pravdu. mimochodme v té době co píšete rok 96/97 na tom přelo začal podnikat i můj otec zejímavé je že do toho 99/00 se dařilo docela dobře al pak to začalo jít z kopce.Asi změna politky v našem státě nová vláda u které mě nic nepřekvapuje protože nový král nové nesmysly takže politici se nam točej ale v hlavinkách toho zřejmě moc nemají.Jednu věc tam dokonala zekořeněnou hlavně nezapomínají na to si každé pomalu 2 roky o něco zvýšit platy.No a aby se neřeklo tak teda zvýší i něco nám.Zajímalo by mě kde noviny popřípadě agentury berou tu informaci že průměrný plat v ČR je okolo tuším že dneska už je to 18 tisíc?!nejsem si jist.Ale to je jedno prostě tyhle peníze jako zaměstnanec jsem neviděl a asi jen tak neuvidím.Navíc zaměstnavatele mám pocit že si myslí že zákonypro ně neplatí a tudíž se jimi nebudpou řídit...Takže chodit do práce za směšnou mzdu a za věčnpou nespokojenst zaměstnavatele, (protže někteří řeší své rodinné problémy na úkor svých zaměstnanců) prostě už toho mám dost.Myslím toho
vykořisťování.Proto jsem se i tak trošku rozhodl pro takovou malou svobodu aspoň vnitřní aby se mohl opět nadechnout jako když jsem ještě byl ve škole tak krásněse mi dejchalo a nedusil jsem se.Teď mám bohužel pocitže se někdy udusím.No o tom jsem ni tak nechtěl mluvit ale prostě chtěl jsem říct že chci zkust i podnikání z důvodu toho že mám nápady a bohužel v práci (zaměstnání) mě nenechají je uskutečnit každý má strach i ten podnikatel abych náhodou neukázal že semi něco povedlo nebo že tohlhle bylo výnosné pro firmu (bohužel špatná česká vlastnost) nepřišel s tím nápdem šéf tak to nebude dělat nikdo.Plno práce by se dalo ulehčit, a nebo dokonce to udělat úplně jinak a bez komplikací.Ale bohužel senemůžu prosadit.Tak jsem si řekl dosttoho dušení měl by jsi udělat něco pro to aby jsi mohl být pánem svého nápadu a rozhodnutí.Je to si jeden z většinových důvodů proč začít podniat.Ukázat to že ve mě taky něco je a usnou aspoň malinko z pocitem štěstí že se mi něco povedlo a že je to jen moje věc a dokázal jse to to já a svým jménem.Takýe asi taklenct malinko.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.