Re: "Faktura" od syna_osvobozeni § 10 ..
OT. Sama bych něco podobného neriskovala ani náhodou a na snížení svých podnikatelských výdajů tím, že bych na své dítě napsala výplatu něčeho jako "příjmy z příležitostných činností" dle paragrafu 10 ZDP bych ani nepomyslela.
Buď by moje dítě mělo živnostenský list na dané sluzby a pak by mi za provedené práce fakturovalo jako jinému odběrateli, nebo bych s ním uzavřela dohodu o provedení práce dle Zákoníku práce. Druhá varianta by byla, co se povinnosti okolo zaměstnanců týká pracnější, ale moje dítě by nemuselo plnit povinnosti OSVČ (živnostenský úřad, FU, ČSSZ, ZP,..) a hlavně bych ho nevystavila riziku "podnikání načerno" a s tím spojenými problémy.
Třetí varianta je, že v podstatě již došlo k tomu, že Vás syn je již členem rodiny, zúčastněným na provozu rodinného závodu - a pak by jeho příjmy byly posuzovány podle § 13 ZDP (u Vás by to u výdajů platilo obdobně). A opět - syn by si měl plnit včas povinnosti jako OSVČ na ZP a ČSSZ.
Řešíte "jen" daně, ale musíte to řešit celé komplexně. Když už tedy chcete mít svému dítěti vyplacené peníze v daňově uznatelných výdajích.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.