Re: odměna neuvolněného zastupitele obce
Děkuji za odpovědi: Ověřovala jsem si správnost mých informací. Jedná se mi o zúčtování daně mého zaměstnance za rok 2018 (podepsal u mne v HPP Prohlášení) a zároveň pobírá drobnou odměnu jako člen zastupitelstva obce. Několik let po sobě jsem mu dělala Přiznání k DPFO z důvodu souběhu příjmů ze závislé činnosti od více plátců. Se změnou daňových zákonů k 1.1.2018 předpokládám, že pokud jeho měsíční příjmy z této odměny nepřesáhly 2.499Kč, byla mu odměna zdaněna daní srážkovou a již nebude muset (nebude-li sám chtít) podávat sám Přiznání, ale budu mu moci udělat roční zúčtování daně z HPP. Pokud obdržel částky vyšší, bude muset Přiznání k DPFO podat na FU jako v předchozích letech.
Re: odměna neuvolněného zastupitele obce
Ať si nechá od obce vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech a uvidíte co donese. Když donese jedno na srážkovou daň a požádá o RZD, uděláte ho, když donese dvě a jedno bude na zálohovou daň, má povinnost podávat DP. Někdy se i vyplatí podávat DP a dát si tam srážkovou daň, aby se mu i ona vrátila.
Nevíme, jak vysokou měl odměnu na obci. Mohl mít např. do voleb odměny nízké a nesplňovaly podmínku zálohové daně a od voleb už mohly splňovat a pod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.