Vlákno názorů k dotazu Úroky z úvěru na koupi bytu od .. - Re: úroky z úvěru na koupi bytu Podmínky jsou...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 1. 2019 9:29

.. (neregistrovaný)

Re: úroky z úvěru na koupi bytu
    Podmínky jsou uvedeny v par. 15 odst. 3) a odst. 4) ZDP

Ze ZDP "V roce nabytí vlastnictví však stačí, jestliže předmět bytové potřeby poplatník vlastnil ke konci zdaňovacího období."

Musíte uplatňovat úroky v RZD? Zvážila jste podání Přiznání k dani z příjmů FO? Formulář pro zaměstnance má k vyplnění pouze dvě strany.

• 29. 1. 2019 10:04

Milada O. (neregistrovaný)

>>Dobrý den,
    >>minulý rok v květnu jsem si vzala úvěr na koupi bytu
    >>-
    >>soukr.vlastnictví.
    >>Do bytu jsem se nastěhovala ale až v září 2018. Můžu
    >>uplatnit při RZD odpočty na úroky z úvěru,když jsem v
    >>tom bytě bydlela jen chvilku?Nebo jaké jsou pro
    >>uplatnění podmínky?
    >>Moc předem děkuji Milada
    >
    >Podmínky jsou uvedeny v par. 15 odst. 3) a odst. 4)
    >ZDP
    >
    >Ze ZDP "V roce nabytí vlastnictví však stačí, jestliže
    >předmět bytové potřeby poplatník vlastnil ke konci
    >zdaňovacího období."
    >
    >Musíte uplatňovat úroky v RZD? Zvážila jste podání
    >Přiznání k dani z příjmů FO? Formulář pro zaměstnance má
    >k vyplnění pouze dvě strany.

Moc děkuji za info.Jsem laik.Můžete mi poradit jaký je rozdíl mezi RZD a přiznání k dani fyz.os.?Nebo v čem je to přiznání pro mně lepší?M.
    >

• 29. 1. 2019 10:26

.. (neregistrovaný)

RZD / roční zúčtování daně zpracovává zaměstnavatel na žádost zaměstnance. Může se stát, že zaměstnavatel, resp. mzdová účtárna vyhodnotí, že nemáte na některé daňové slevy či snížení základu daně nárok. A nehnete s nimi ani heverem. Občas se není čemu divit, protože na rozdíl od správce daně může zaměstnavatel požadovat k doložení pouze doklady, uvedené v ZDP. Ale někdy, pro správné posouzení oprávněnosti nároku, jsou tyto doklady nepostačující. A při kontrole z FU v případě, že je nárok zamestnance zaměstnavatelem uznán a FU má jiný názor, může také vše doplácet zaměstnavatel (potažmo mzdová účetní ze své kapsy).

Přiznání k dani z příjmů FO - správce daně si ve většině případů vyžádá v případě nejasností od poplatníka další podklady a doklady k DAP. A může si vyžádat cokoliv, není omezen ZDP. Na případné chyby se přijde zacas a ne až se zpožděním pár let, takže se mohou hned odstranit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).