Re: V r. 2004 paušál-nyní skutečnost
Tento paragraf jsem si prostudovala, ale poslední věta se mi zdá zavádějící. Znění "Základ daně se upraví za zdaňovací období přecházející zdaňovacímu období, ve kterém ke změně způsobu uplatňování výdajů došlo". Předcházejícím obdobím je podle mne r. 2004. Máme tedy podat dodatečné DPa v něm podle § 23 odst.8 bod 2 bych tedy měla?:
- zvýšit Z.D. o nezaplacené pohledávky z r. 2004
- snížit Z.D. o neuhrazené závazky z r. 2004
- upravit Z.D. v souvislosti s leasingem - tady nevím zda zvýšit, či snížit.
Paní bdm, je výše uvedený postup správný nebo se mýlím. Pokud byste byla tak laskavá a v případě mého omylu mne navedla.
Pokud výše uvedený postup je správný, jak se asi bude postupovat v r. 2005, což umožňuje novela zákona o daních?
To je tedy zmatek. Děkuji za ochotu a Váš čas.
*** Protože uplatňoval výdaje paušálem (vedl evidenci příjmů a pohledávek), vztahuje se na něj písm.b)/3 a upravuje o výši pohledávek - o výši závazků NE. Příjem za tyto "dodaněné" pohledávky už samozřejmě v roce 2005 bude příjem nedaňový (už jednou zdaněno) ***
Jen chci připomenout § 25 odst 1 písm. zd) výdaje spojené s úhradou závazku, s výjimkou závazku vzniklého z důvodu pořízení hmotného (§ 26), vzniklého ve zdaňovacím období, ve kterém poplatník uplatňoval výdaje podle § 7 odst. 9 .
Tedy, pokud přejde na uplatňování výdajů dle § 24, pak výdaje, kterými se hradí závazky vzniklé v r. 2004, nesmí ovlivnit základ daně a budou tedy nedaňové!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.