Vlákno názorů k dotazu Platné osobní doklady zaměstnance od Tomáš Neugebauer - Re: Platné osobní doklady zaměstnance V obecné rovině v...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 1. 2019 13:15

Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

Re: Platné osobní doklady zaměstnance
    V obecné rovině v osobní složce zaměstnance nemáte mít založeny fotokopie jeho osobních dokladů (OP, průkaz pojištěnce), neboť tím porušujete soulad s GDPR. Existují výjimky, např. průkaz cizince.

• 30. 1. 2019 13:39

III (neregistrovaný)

Tak třeba ve veřejné správě nařizuje věstník ministra některé z těchto kopií v osobním spise mít.

• 30. 1. 2019 14:11

Pokud se nejedná o požadavek, který je podepřen požadavkem právního předpisu, je nutné si k tomu vyžádat souhlas od subjektu údajů.

• 30. 1. 2019 14:27

III (neregistrovaný)

No, to bych tak asi mohla skočit z okna raději. Po písemném dotazu na nadřízené jsem obdržela odpověď, že mám postupovat podle platného věstníku. Fakt nevím, co bych měla dělat dřív, navíc, cokoliv se hledá pro jakoukoliv kontrolu, hledají v osobním spise. Teorie je hezká věc, praxe trochu jiná. Doufám, že už to do důchodu doklepu bez nějakých problémů, protože už mě to fakt nebaví, ať člověk dělá co chce, stejně to nikdy nemůže mít tak, jak si to někdo někde vymyslí, protože každou chvíli chtějí něco jiného. Hezký den

• 31. 1. 2019 10:42

VH

Souhlas je málo, nutné stanovit účel a další souvislosti. Nevím, pro jaký účel zpracovávají číslo OP, to by mě docela zajímalo.

• 31. 1. 2019 11:06

III (neregistrovaný)

My třeba máme stanoveno Ř OZZ č. 5/2013 - na žádanku pro provedení pracovnělékařských služeb (přímo ve vzoru závazného tiskopisu) č. OP, pokud zaměstnance přijmeme, pak má své OEČ, osobní evidenční číslo, pod kterým se pak už odehrává vše ostatní. Dále např. při odesílání na přezkoušení § 9 vyhl. 50/78 Sb. a další, vždy vyžadují číslo OP.
    Víte, já opravdu nechápu smysl toho, proč tyhle údaje nemohou být u personalisty, který jediný by je uvolnil v případě potřeby , protože zaměstnance máme po celé republice a zjišťovat cokoliv až v případě, kdy událost nastane , to je opravdu síla. Nehledě na to, že zaměstnanci sami chtějí, aby u personalisty bylo spíše více kopií např. vysvědčení, kdy běžně doma ani nehledají a přijdou ať jim udělám kopii ze spisu.

• 31. 1. 2019 12:36

Takže to vezmu postupně od začátku. Z označení Ř OZZ č. 5/2013 dovozuji, že se jedná o dokument z roku 2013. Není uvedeno, zda proběhly nějaké jeho aktualizace. Každopádně však měl být předpis upraven v souladu s GDPR.

Žádankou, předpokládám, myslíte žádost o provedení pracovnělékařské prohlídky. K čemu vám na ni je údaj: "číslo občanského průkazu"? Dovolím si tvrdit, že k ničemu, neboť nemáte možnost podle tohoto čísla dohledat nějaké informace, včetně identifikace osoby (jedná se o číslo "tiskopisu"). Dovolím si tvrdit, že se u vás jedná o porušení souladu s GDPR.

Co se týče vyžadování čísla OP při přezkoušení revizních techniků, máte se dotázat k jakému účelu jej potřebují a sdělit jim, že bez oprávněného důvodu (požadavek právního předpisu apod.) nejste oprávněni jim jej poskytnout. Opět si dovolím tvrdit, že dochází k porušení souladu s GDPR.

U personalistky (ale nejen u ní) mohou být zpracovávány, tedy i uloženy, pouze údaje zjednodušeně řečeno, které jsou potřebné pro plnění úkolů a to pouze po dobu, pro kterou je to potřeba. Jinak vzniká zbytečné nebezpečí, že osobní údaje budou zneužity. Neplatí tedy, že údaje můžete získat až když je budete potřebovat. Ale musí se jednat o údaje, které budete potřebovat oprávněně v souladu s GDPR, což u čísla OP s pravděpodobností hraničící s jistotou neplatí.

Personální spis zaměstnance není úschovna jeho osobních dokladů. Není přípustné v něm mít uloženo více, než je oprávněné.

• 31. 1. 2019 13:40

III (neregistrovaný)

Já souhlasím s tím, co píšete, ale zase zde narážíme na předpisy a praxi. My, jako veřejná správa, máme určeny poskytovatele pracovně lékařských služeb a tito - viz Ř OZZ MZ - ředitel oblastních zdrav. zařízení, vydávají pokyny a vzory, které musíme ve styku s nimi používat. Samozřejmě, že ještě nebylo nic aktualizováno. Ovšem, pokud něco ve formuláři vynecháme, lékař odmítne prohlídku provést, protože má stejně závazné pokyny, který formulář my musíme používat. A mě už fakt ne se pořád hádat se zaměstnavatelem, protože jen já jsem potom překážkou splavného přijímání pracovníků a prostě "mám furt něco". To stejné se zkouškami reviz. techniků, pokud nedodáme vše, co požadují, vemte jed na to , že od zkoušky vyletí v tom lepším případě, v horším ho k ní ani nevezmou, protože nemají údaje, které potřebují. Takže když to shrnu - zaměstnanci nevadí, že máme jeho č. OP, další strana, kterou potřebujeme my, abychom mohli správně konat činnost, chce č. OP a my se máme s nimi hádat, že jim ho nedáme, protože to není v souladu s GDPR ? Ano, oni to odkývou, ale prostě službu pro nás neudělají. A bez revizních zkoušek nikdo dělat nemůže, když neuděláme revize v termínu, je to opravdu větší průser, než dání č. OP, které není v souladu s GDPR. Takže asi tak. Teorie - ano, praxe - úplně něco jiného.

• 31. 1. 2019 15:36

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

GDPR Platné osobní doklady zaměstnance
    III,

člověk není na světě proto, aby plnil všechny možné i nemožné předpisy včetně GDPR.

Já se snažím pouze minimalizovat možné škody. Vím, že vše nemohu beze zbytku splnit.

Z toho, co popisujete, mám dojem, že GDPR je až druhořadé.

Navíc by se možná dal použít čl. 6/1/f GDPR - oprávněný zájem.

Hezký den!

• 1. 2. 2019 7:11

III (neregistrovaný)

Re: GDPR Platné osobní doklady zaměstnan
    Moc děkuji a přeji hezký den

• 31. 1. 2019 11:10

Souhlas je výsledkem celého procesu. Bez stanovení účelu a právního důvodu není možné zpracovat souhlas odpovídající GDPR. Automaticky předpokládám, že sepsání souhlasu předchází vyhodnocení, zda uvedené osobní údaje je nutné zpracovávat. Jinak opět nemá být souhlas vyhotoven. Tedy, když jsem uvedl, že je nutné si vyžádat souhlas od subjektu údajů, automaticky jsem předpokládal, že musí být naplněny všechny podmínky pro jeho zpracování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).