Re: práce při rodičovské dovolené
Když vyloučíme dohodu o provedení práce, můžete být zaměstnaná buď na dohodu o pracovní činnosti nebo na VPP. Ve smlouvě budou stanoveny údaje, na kterých se dohodnete se zaměstnavatelem. Jak často budete pracovat, kolik hodin.... Pokud uzavřete DOPČ, nenáleží automaticky dovolená (pouze pokud si to smluvíte), ani proplácení svátků, ani přesčasů a pojištění se odvádí až z měsíční odměny nad 399 Kč hrubého... Na VPP se vztahuje všechno, co na HPP, jen výpověď je 15 dní a nenáleží odstupné. Z obojího se odvádí pojištění z dosažené mzdy. V případě, že mzda za měsíc bude nižší než minimální mzda, nemusíte platit minimální zdravotní pojištění, ale pouze ze skutečně dosažené mzdy, protože jako žena na rodičovské dovolené jste pojištěna státem.
Protože v HPP nyní nepobíráte žádnou mzdu, takže neuplatňujete odpočitatelnou položku, můžete daňové prohlášení podepsat u toho druhého a uplatňovat nezdanitelný odpočet tam.
Pokud nastoupíte na další mateřskou, pak Vám náleží mateřské dávky z každého pracovněprávního vztahu, ze kterého bylo odváděno pojistné. Je tam ale další podmínka - nasčítat 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před skutečným dnem porodu. V HPP tuto podmínku splníte, protože po celou dobu máte zaměstnavatele. Předpokládám, že jste dosud měla pouze ten HPP, takže u VPP nebo DOPČ by pak záleželo na tom, jak dlouho jste tam stihla pracovat než podruhé porodíte.
Ještě upozornění - bez povolení hlavního zaměstnavatele nesmíte být zaměstnaná u jiného zaměstnavatele, který má shodný předmět podnikání s tím hlavním.
Re: práce při rodičovské dovolené
Paní JIřko, velmi vám děkuji - mám alespoň trochu jasno.
DOplňte mi ještě prosím, zda se o ten shodný předmět podnikání jedná pouze v případě VPP nebo i v případě té dohody.
A ještě k těm mat. dávkám - byly by tedy i při dohodě? a ještě prosím, těch 270 kal. dnům pojištění - to se jedná pouze o dny, které jsem v práci, že? Takže bych musela pracovat více jak 2 x týdně.
Děkuji moc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.