Re: Prohlášení k dani - z praxe
Dobrý den, řeším to tak, že každý rok dám zaměstnancům do ruky staré prohlášení a nový formulář a řeknu jím, jestli se něco nezměnilo, tak ať to vyplní stejně, jen s aktuálním datem a druhý den je obejdu a formuláře si vyberu. Ale nás je ve firmě "jen" 15... Ze začátku vůbec nevěděli, co podepisují a neustále se mě ptali, tak jsem si udělala takový pomocný dokument k prohlášení, kde popisuji co a jak si mohou uplatnit + jaká potřebují potvrzení a dám ho vždy novému zaměstnanci. Stejně řeším i žádost o roční zúčtování...
Co se týče dokládání invalidity každý rok, tak mi bylo každoroční dokládání potvrzení vyvráceno s tím, že stačí jednou doložit a platí to do té doby, než se něco nezmění... Viz:
https://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1605231
pro Hynku
Tak s tím nesouhlasím. § 38 odst. 2 ZDP hovoří jasně, co se musí dokládat pro uplatnění slevy na invaliditu.
b) rozhodnutím o přiznání invalidního důchodu a KAŽDOROČNĚ dokladem o výplatě důchodu, uplatňuje-li slevu na dani podle § 35ba odst. 1 písm. c) nebo d) z důvodu, že mu je přiznán invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně nebo invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně,
Re: pro Hynku
Paní Jasná, moc děkuji... A co se týče potvrzení 2. z popl.? Jakého jste názoru? Každý rok nové potvrzení nebo stačí doložit jednou?
§ 38l (3)
c) jsou-li poplatníci vyživující děti v jedné společně hospodařící domácnosti zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém plátce daně uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové zvýhodnění a v jaké výši, případně, že nárok na daňové zvýhodnění neuplatňuje,
... není tam uvedeno "každoročně".
Re: OT. Prohlášení k dani - z praxe
OT. Jednou se mi takto nevrátilo od zaměstnance klienta růžové Prohlášení za předchozí tři roky s odůvodněním, že přece už mám nové, tak to staré zmačkali a vyhodili do koše. Ještě že jsem to zjistila poměrně včas, než koš vysypali. Jak já se těšila na "jednoroční" Prohlášení. Podrobné pokyny k vyplnění jsem zpracovala také, ale víte co? Nikdo ze zaměstnanců klientů je nečte, škoda práce.
Jednoroční prohlášení také chválím. Je to pro všechny srozumitelnější... Asi máme šikovné zaměstnance, takovou "botu" mi zatím nikdo neudělal... Ale nedá se srovnávat provoz s 200 lidmi a firma s 15 :-) Tak přeji mnoho štěstí, ať na ně vymyslíte tu správnou páku. Jen se zeptám, když byste na to šla radikálně - nedonesl - má smůlu - a on by pak žádal zpětně o opravu. Jste povinna mu zpětně slevu uplatnit?
No toho se právě bojím, že tato situace nastane. Myslím, že by se slevy zpětně uplatnily až za rok v ročním zúčtování - pokud by ho chtěl udělat. A i kdyby si podal sám DP tak by o to nepřišel. Nejsem si ale jistá, poradíte někdo? Abychom si ještě nepřidělaly práci.
Podrobné pokyny k vyplnění jsem
>>>zpracovala
>>>také, ale víte co? Nikdo ze zaměstnanců klientů je
>>>nečte, škoda práce.
10. ledna jsem rozeslala dlouhý manuál. Účinnost tak 30%.
Před týdnem krátká SMS "kdo nepodepíše, bude mít ve výplatě o 2000 méně" . Přišli všichni. Kdo se divil coooo a proooč , byl odkázán na manuál.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.