Re: plátce a neplátce daně
Každý podnikatel je plátcem daně, minimálně té z příjmu. Ale myslím že jste se ptal na DPH. Takže s plátcem daně z přidané hodnoty (DPH) se to má (hodně zjednodušeně) asi takto:
kopim od někoho kdo není plátce dph něco za 100,- kč, upravim to např. za 50kč. Takže cena je 100+50 tj 150,- ale protože jsem plátce daně musim to prodat za 150 + 19% tj 178,5kč protože těch 28,5 pošlu státu. Na druhou stranu když něco koupíte od plátce můžete si DPH uplatnit na vstupu, tj. koupim stůl za 1190,-kč do nákladů jde 1000kč a 190 (teoreticky) vám vrátí stát, přidám svojí práci za dalších 1000,- Moje cena bude 1000+1000+19% (380,-) = 2380,- zaplatí ten kdo to od vás koupí. Vyúčtování se státem bude: vy odvádíte státu 380, on vám vrací 190. Snad jsem se v tom vysvětlování sama neztratila.
Re: plátce a neplátce daně OT
Zaleží v jakém oboru chcete podnikat. Jestliže budete poskytovat služby plátcům, bude pro ně (i pro vás) výhodnější být plátcem. Nicméně v okamžiku kdy překročíte obrat 1mil za posledních 12měsíců stanete se plátcem DPH bez ohledu na to zda chcete nebo ne. Kdo je či není plátce DPH si můžete ověřit na internetových stránkách, např. ARES, min.fin. apod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.