Re: Přebírání mzdového účetnictví
>>>>>Dobrý den,
>>>>>prosím osoby znalé o radu.
>>>>>Budu přebírat od 1.1.2006 mzdové účetnictví (pro
>>>>>velkou organizaci) po jiné mzdy jim mzdy dříve
>>>>>zpracovávající firmě.
>>>>>Co vše bych od této firmy měla požadovat, na co vše
>>>>>si mám dávat pozor a jaké doklady jsou bezpodmínečně
>>>>>nutné?
>>>>>Děkuji
>>>>>Jindra
>>>>>
>>>>Ještě by jste se měl doptat a co všechno /navíc/ mám
>>>>vědět.
>>> Nic ve zlém, ale pokud máte dělat mzdy, měl byste
>>>toto vědět, jinak dotaz nechápu.
>>Je to jednoduché. Převezmete mzdy, všechno
>>zkontrolujete a budete pokračovat.
>Ó jak jednoduché, když je člověk chytrý a ví co neví -
>prostě se to naučí.
Naučí se každý kdo chce.
>A jak složité v případě opačném, když neví co neví a
>pak si /zákonitě/ myslí že ví všechno.
Kdo nechce a bude se litovat tak se nenaučí.
Dobrý den, mzdy dělám již deset let (ale od samého prvopočátku existence firmy a po nikom jsem ještě nepřebírala), omlouvám se tedy za formulaci dotazu, spíše jsem chtěla vědět z praxe dalších paní a pánů mzdových účetních o eventuelních - podle jejich názoru - problémových věcech.
Jindra
Kontrola - pracovní smlouvy, evidenční listy, prohlášení a pokud mzdy děláte tak si zkontrolujte to všechno co jste se naučila zakládat, protože to budete dělat asi podle svého a za 10 let jste jistě zažila nejmíň 5 kontrol a tak víte o co jde. Hlavně se nebojte.
opravdu si hlavně zkontrolujte,zda odchody jsou odhlášeny,zda jsou vystaveny evid.listy těch co odešli, hlášenky zdr.pojišťovnám...mzdové listy za rok 2005 jednotlivých zaměstnanců..nepíšete,zda budete přebírat poč.program či jen pouze písemně, pokud to bude druhý případ tak co nejvíce sestav - zůstatky dovolené...
Upřímnou soustrast, já přebírala mzdy od mzdové agentury v průběhu roku - od srpna a byl to vážně DĚS, přestože mi byl přehrán program... Trvalo mi přes půl roku, než jsem vše dala do pořádku (například měli špatné procento pro Kooperativu, přeplatek byl za tři roky zpět téměř 200 tisíc), od začátku jsem přepočítávala ručně všechny průměry pro nemoci, kontrolovala i průměry pro dovolené apod. (ty namátkově, šlo o víc, než 200 lidí). K tomu, co je uvedeno výše - nezapomeňte na doklady pro povinné pojištění zaměstnanců - a k 31. 12. 2005 si požádejte všechny zdravotní pojišťovny o seznam pojištěnců, v mém případě mi všechny pojišťovny vyšly vstříc.
Ano, toto si jednou za čas pro kontrolu vyžádám. Prostě napíši dopis na ZP, u kterých jsou naši zaměstnanci" Prosím vás o zaslání seznamu našich zaměstnanců, pojištěných u vaší zdravotní pojišťovny ke dni 31.12.2005" a ještě se mi nestalo, že by mi nevyhověli (adresáti Brno a Brno - venkov).
Taky díky tomu jsem přišla na chybu, kterou jsem tam měla a totiž, že jsem měla k zaměstnanci v počítači přiřazenu jinou ZP a odvody počítala tam.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.