Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Účetní/daňové odpisy - rozdílná výše od 006 - Děkuji za vysvětlení. Narážím na svoje neznalosti účetnictví. Jestli...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 3. 2019 7:49

    006 (neregistrovaný)

    Děkuji za vysvětlení.
    Narážím na svoje neznalosti účetnictví. Jestli tedy dobře chápu, tak účetní odpisy jsou částky neovlivňující základ daně, tedy daňově neuznatelné. V účetnictví ale nejde jen o daně, ale i o zjištění stavu firmy. A k tomu mi slouží účetní odpisy odrážející reálný stav opotřebení stroje/auta...
    Tedy to co je výsledkem DPPO je něco jiného, než je reálný stav firmy. Například jak jsem uváděl nákup aut, která se odepisují 5 let, ale fyzicky už po třech letech ve firmě nejsou a jsou prodané. Čím víc takových aut, tím větší rozdíl mezi reálným "stavem" firmy a výsledkem podle DPPO. Nebo rozdíl vzniklý tím, že majetek daňově odepisuji za celý rok i když jsem koupil v prosinci, účetně ne.

    Takže pokud jde o DPPO, výše účetních odpisů není důležitá, vždy se uvádí daňové odpisy?
    Kde se promítají účetní odpisy? Ve výsledovce?

    Hezkou neděli, Karel

  • 10. 3. 2019 8:52

    Eva M.

    Ano, pochopil jste to správně ;-) Účetní odpisy se promítnou ve výsledovce, stejně tak jako všechny náklady a výnosy BEZ ohledu na to, jestli jsou daňově účinné nebo ne. Daňové odpisy se ve výsledovce nepromítnou, stejně tak se tam nepromítnou ani některé jiné úpravy, které slouží ke zjištění daňového základu a vyplývají z (momentálně) platných zákonů. Zkrátka - účetnictví má dát svým uživatelům obraz reálného stavu firmy a skutečný výsledek hospodaření. Zatímco základ daně je výsledkem daňových položek. Samozřejmě cca 95% nákladů je daňově uznatelných a cca 99% výnosů je též daňových, takže leckdy je účetní výsledek hospodaření i daňový základ podobný.

    Rozdíl je ale i v samotné dani z příjmů. Připusťme, že firma má účetní zisk i daňový základ shodný = 1 milion Kč. Jenže ten účetní zisk je "před zdaněním", tj. z toho 1 mil. se musí vypočítat a odvést 190 tisíc Kč daně z příjmů právnických osob. Tudíž účetní zisk za daný rok je po zdanění "jen" 810 tisíc Kč. Takže mezi společníky lze rozdělit zisk "jen" ve výši 810 tisíc Kč jako podíly na zisku. Nelze rozdělit 1 milion Kč (daňový zisk).

    Účetní zisk po zdanění a daňový základ by tedy byly zcela shodné snad jen v případě, že by firma uvedená v předchozím odstavci měla odčitatelné daňové ztráty z minulých let ve výši milionu (či více). Pak by její DPPO byla nulová a tudíž účetní zisk by byl 1 mil. po zdanění stejně tak jako "daňový zisk".

  • 10. 3. 2019 9:05

    006 (neregistrovaný)

    Evo,
    děkuji Vám! Konečně tuto problematiku začínám chápat :-) Nevím co se stalo, ale na stará kolena mám potřebu se vzdělávat... a účetnictví a ekonomika podniku mě zajímá.
    Děkuji, Karel

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).