Vlákno názorů k dotazu Může být rozhodnuto o zisku před koncem zdaň.období? od *** - Teoreticky mne napadá, že pokud by se mělo...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 3. 2019 7:56

*** (neregistrovaný)

Teoreticky mne napadá, že pokud by se mělo jednat o použití zisku za období předcházející běžnému období, pokud byla řádně do 30.6. běžného roku schválena účetní závěrka a pouze VH pouze nerozhodla o použití zisku, že pokud se nejedná o vyplacení podílu na zisku, ale jen o převedení části nebo celého nerozděleného zisku minulých let na úhradu ztráty minulých let, že by to až tak velký právní průser nebyl. Úhrada ztráty minulých let je v podstatě jen účetnická záležitost, převod mezi dvěma účty a neznamená žádný úbytek peněz z firmy.
    Ale ten nápad se schválením uzávěrky posledního prosince mne dostal :-)

• 27. 3. 2019 8:37

alen1 (neregistrovaný)

OT: Já jen podotýkám, že v návrhu novely zákona o obchodních korporacích už je to řešeno jinak, protože to v praxi přinášelo značné problémy. Ale zda to takto bude schváleno se uvidí.

§ 34
    Podíl na zisku a na jiných vlastních zdrojích
    (1) Podíl na zisku a na jiných vlastních zdrojích se stanoví na základě řádné nebo mimořádné účetní závěrky schválené nejvyšším orgánem obchodní korporace. Na základě účetní závěrky podle věty první lze rozdělit zisk a jiné vlastní zdroje do konce účetního období následujícího po účetním období, za něž byla účetní závěrka sestavena.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).