https://business.center.cz/diskuse/1611869/
Nebyl to pondělní dotaz, ale včerejší.
Jen jsem napsala jak to dělám já, ne že je čestné prohlášení ze zákona povinné pro všechny. Občas jsem prostě přespříliš opatrná.
Pokud Vás o to finanční úřad vysloveně nepožádá, není podle mě nutné přikládat ohledně slevy na manželku k daňovému přiznání jakékoli dokumenty. Do přiznání pouze uvedete jméno manželky, její rodné číslo a výši slevy na manželku.
Pokud FÚ bude chtít od vás ohledně této slevy doplnit nějaký dokument, třeba to čestné prohlášení, tak se vám ozve a vyzve vás k tomu. Za tímto účelem je vhodné uvést do přiznání do příslušné kolonky na sebe telefonický kontakt. Je však možné, že FÚ po vás žádné další dokumenty chtít nebude. Samozřejmě ale můžete preventivně předem přiložit k přiznání přílohy, o kterých se domníváte, že by je FÚ po vás ohledně slevy na manželku mohl chtít.
Už se mi stalo, že zaměstnanec chtěl uplatnit slevu na manželku, přestože se rozvádějí a už přes rok žijí odděleně. Také se mi stalo, že zaměstnanec chtěl uplatnit daňové zvýhodnění na dítě, ačkoli dítě s ním už dlouhou dobu nežije ve společné domácnosti.
Takže to, že je něco uvedeno v Prohlášení, bohužel neznamená, že je to svatá pravda. Někteří lidé vám klidně Prohlášení poplatníka podepíšou, ačkoli do něj uvedli nepravdivé údaje a uplatnili si v něm slevy, na které ve skutečnosti nemají nárok.
Ale vy nemáte povinnost, natož právo hrabat se v jeho soukromí a zjišťovat, zda se náhodou nerozvádějí, zda mají společnou domácnost...To je nepřípustné. Podepsal prohlášení, uvedl, že chce uplatňovat slevu na manželku, tečka. Kdybyste pracovala ve velké organizaci, kde máte nějakých 2 000 zaměstnanců, tak tam byste tyto věci neřešila.
Nikdo se nikomu v ničem nehrabal. Zaměstnanci se tím nijak netajili, sami to rozhlašovali, takže to pak věděl ve firmě každý, i když si tyto informace aktivně nezjišťoval. Ale máte pravdu, že jsme malá firma - ve velké firmě by nebylo možné mít takovéto detailní informace o soukromí zaměstnanců bez toho, aby se tím člověk aktivně zabýval a cíleně je vyhledával.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.