Zatím jsem se nesetkala s tím, aby ÚP prováděl exekuční srážky. Samozřejmě je to příjem zaměstnance, který by měl podléhat exekučním srážkám. Ale na potvrzení pro ÚP zaměstnavatel nevypisuje, že má odcházející zaměstnanec exekuční srážky a tím pádem se to ani ÚP nedozví. A exekutor se rovněž nedozví, že je zaměstnanec veden na ÚP.
Já se setkávám pravidelně - po ukončení evidence na ÚP vydá ÚP papír s názvem "Potvrzení o nařízení výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy", kde uvede všechny exekuční tituly včetně EÚ, který je nařídil a kolik z nich bylo sraženo. Dokonce je tam napsáno z které podpory v nezaměstnanosti to bylo sraženo (z kterého měsíce).
Navíc k evidenci na ÚP dokládá zaměstnanec také Potvrzení o zaměstnání, kde jsou exekuce vypsané (měly by být ...), takže ÚP se to dozví.
Pokud vím ze školení, tak zaměstnanec má povinnost nahlásit exekutorovi, že má příjem (což jak víme, zaměstnanci nedělají). A domnívám se, že zaměstnavatel nemá povinnost (a ani to nedělám), uvádět na potvrzení pro ÚP exekuce. Nebo se snad mýlím? A za svoji praxi jsem se NIKDY nesetkala s tím, aby mi nový zaměstnanec donesl potvrzení z ÚP, kde by byly exekuce. Možná jiný kraj, jiný mrav. Zajímalo by mě, jaké zkušenosti mají jiné mzdovky, napište jak to chodí u vás. Děkuji.
Dobrý den paní Jasná, dovolím si doplnit - zaměstnavatel nemá povinnost uvádět na potvrzení pro ÚP exekuce, ale na "zápočťák" ano. A ten chtějí po zaměstnanci na pracáku. A jen tento rok mi donesli dva noví zaměstnanci doklad z ÚP kde bylo uvedeno jako vždy od kdy do kdy byli evidování, a také informace o jejich exekucích.
Souhlasím, nejčerstvější potvrzení z ÚP, které jsem dostala, má datum 13.03.2019 - Úřad práce Olomouc.
Nikdy jsem nenapsala, že by zaměstnavatel měl povinnost uvádět exekuce na potvzení pro ÚP - ono ani není kam.
Právě v tomto případě - z toho 13.03.2019 - jsem se dokonce setkala s tím, že na Potvrzení o zaměstnání od posledního zaměstnavatele žádné exekuce nemá (ačkoli doložil výplatní lístky, kde jsou sráženy ... zaměstnanec si myslel, že z toho poznám, co mám strážet), do dotazníku uvedl, že exekuce má a přiložil Potvrzení z Úřadu práce.
Volala jsem bývalému zaměstnavateli a mzdovka mi řekla, že se spletli, když exekuce neuvedli ... hlavně že zaměstnance hnali do firmy, aby mu "na zápočťák" (= rozuměj Potvrzení o zaměstnání) dopsali nemoc v ochranné lhůtě ... Uff.
Od každého kdo jde na ÚP u nás (jedná se od 2 různé ÚP) vyžadují nejen potvrzení příjmu, ale tako Potvrzení o ukončení zaměstnání (dříve zápočtový list). Tam samozřejmě exekuce uvedené být musí. Ale to potvrzení o exekucích jsem také nikdy z ÚP nedostala, jak píšu jinde. Možná ho někdy zaměstnanec nepředá schválně, ale ti "moji" by si tím nepomohli, protože s exekucemi odcházejí už od nás na ÚP a tudíž o jejich exekucích vím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.