Dobrý den, vracím se k zaokrouhlování. Už jsem se s tím nějak poprala. Přenastavila jsem volby a dala "zaokrouhlení rozpouštět do nejvyšší nenulové sazby".
Tím se mi to snad vyřešilo. Jelikož některé faktury vystavuji pouze v 15%DPH, některé jen ve 21% a některé mají položky jak 21% tak i 15%, podle toho, které práce dohromady fakturujeme. Takže jsem zkoušela... Nastavit do základní sazby byl nesmysl v případě, že by faktura byla jen v 15% DPH, skočilo zaokrouhlení do 21%, takže zkouška pokus omyl.
Někde tady na fóru byla rada, jak to má vypadat nyní a jak před změnou, cituji:
příklad: doposud se zaokrouhlením: základ daně 990 Kč, daň 21% zaokrouhlená na 208 Kč.
nyní: základ daně 990 Kč, daň 21% 207,90 Kč, zaokrouhlení je 0,10 Kč
- těchto 0,10 Kč rozdělíte na základ daně a daň 21% (0,08 Kč a 0,02 Kč), takže základ daně je nakonec 990,08 Kč (990+0,08) a daň 207,92 Kč (207,90 + 0,02).
Výše zmíněným postupem jsem docílila toho, že to sedí přesně dle uvedeného případu.
Třeba to někomu pomůže a tápe v programu Money tak, jako já. Jen doufám, že to mám správně :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.