Zdravím, onehdy mi řekli na úřadu práce, že pokud souhlas dostane, "prý se nic neděje". Studoval jsem, zda to tak je - pokud je vykonávaná práce v souladu s zaměstnaneckou kartou (=což je nejlépe potvrzeno tím, že je souhlas MV se změnou udělen), nejde o nelegální práci a pak za to nehrozí žádná pokuta. V cizineckém zákoně jsem za to taky žádnou pokutu nenašel.
Jinak - legislativně nedomyšleno, jako obvykle, ohromné PýÁr, jak to bude všechno jednodušší, a h..no h..no zlatá rybko.
Proč nemůže platit a priori souhlas a teprve - když by byly vážné důvody pro nesouhlas - muselo by se zaměstnání ukončit? O souhlas jsme požádali v říjnu a rozhodnutí dostali na konci ledna, ovšem s listopadovým datumem. To mají ti lidi při každé změně zaměstnavatele několik měsíců chodit žebrat?
Diky moc za reakci...nechapu proc kdyz uz prosli tim sitem, obrovskym mnozstvim administrativy a zabralo to tolik casu, proc je lustruji znovu. :( Casova osa: V rijnu 2018 se prihlasi o pozici, ceka az je prizvan na konzulat a dolozi veskere dokumenty on i zamestnavatel, V prosinci 2018 schvaleno, v lednu dorazi do CR, zacne pracovat od unora 2019, zamestnavatel vsak zjistuje, ze nebude potrebovat tolik lidi, po ani ne mesici zanestnanec konci, najde si obratem novou praci, chce pracovat a 60 dni ma zakaz pracovat nez opet MVCR schvali, aby nastoupil jinam. Vrhaji tim lidi jen do rukou mafie a podvodnych agentur, malokdo si muze dovolit sedet na zadku a cekat takovou dobu bez prace na vyrizeni zadosti.... :( cele nedomyslene, smutne....
Ja se jen obavam toho, aby treba po pul roce nekdo neprisel s tim, ze pri kontrole nalezli nesoulad, ze nastoupili drive a hrozi nejaky postih...o ty lidi opravdu stojime, je to jak nocni mura s temi urady. :( :( Snazim se mit vse v poradku ale nekdy je to opravdu boj.
Take je tu nejaka zkusebni lhuta a zamestnanec i zamestnavatel muze usoudit, ze to neni ono, to je prece legitimni a normalni....a neni to nic az tak zvlastniho. Zvlastni je jen 60 denni cekaci lhuta na souhlas se zmenou prace ze strany statu, ktery si uz cizince proveril a udelil mu souhlas na svem uzemi pracovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.