Vlákno názorů k dotazu Znovu - proplacení § KDY??? od Anonymní - Re: Znovu - proplacení § KDY??? já jsem si...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 12. 2005 11:06

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Znovu - proplacení § KDY???
    já jsem si právě přečetla zákon o nem.pojištění,ale nevíte náhodou v jakém paragrafu mají toto napsáno? já to tam nenašla...

• 14. 12. 2005 12:00

Kája (neregistrovaný)

§ nevím, ale když si zavoláte na ÚP, tak Vám to jistě řeknou. To bude zase určitě nějaký pokyn ministerstva!

• 14. 12. 2005 12:44

je to binec, není tam napsáno,že bude určeno vyhláškou či nařízením, tedy zákon je nadřazen i těmto "pokynům"...

• 14. 12. 2005 12:58

Jiřka (neregistrovaný)

Spíše než na ÚP by Vám to mohla vysvětlit pracovnice na nemocenských dávkách na sociálce. Nejlépe přímo vedoucí nemocenských dávek. Já se ale domnívám, že nikde není přímo napsáno, že OČR se vyplácí až při ukončení, stejně jako není nikde napsáno, že se má vyplatit jeho poměrná část, která spadá do určitého měsíce. Zákon akorát určuje, že se platí prvních 9 (případně 16) kalendářních dnů. Nemocenská se vyplácí v tom měsíci, do které spadá, jestliže zaměstnanec přinese buď uschopnění nebo průkaz o trvání pracovní neschopnosti (lístek na peníze). Dokonce je možné proplatit celou nemocenskou, pokud přinese uschopnění ještě před zpracováním mezd, i když už jde o následující měsíc.Např. nemoc od 25.9., uschopenku přinese 5.10. a účetní může zahrnout celou nemocenskou od 25.9. do 5.10. do mezd za září. Běžně jsem to tak dělala, odsouhlaseno kontrolním oddělením soc. správy s tím, že nikde není určeno, do kterých mezd to musí být zahrnuto. Je pouze určeno, že pokud mu ta nemocenská náleží na základě řádných dokladů (lístek na peníze, uschopnění), musí být vyplacena.
    Stejně tak je to určeno i v případě OČR. A protože v případě OČR neexistuje lístek na peníze, postupuje se tak, že se vyplácí až tehdy, kdy je skončena, tzn. kdy zaměstnanec vyčerpal kal. dny OČR.

• 14. 12. 2005 13:09

mmmí (neregistrovaný)

souhlasím s vámi,ale já OČR vyplácím za kal.dny v měsíci kdy nastal a pro příští měsíc si ofotím - pokračování oČR. ...právě proto,že to může být mamina s dítětem a peníze by chyběly...

• 14. 12. 2005 13:40

Jiřka (neregistrovaný)

Ano, já to chápu. Ale nikde nezjistí, na základě jakého § nebo pokynu se toho může domáhat, protože toto není nikde přikázáno.

• 15. 12. 2005 11:46

Dokonce je možné proplatit celou
    >>>nemocenskou,
    >>>pokud přinese uschopnění ještě před zpracováním mezd,
    >>>i když už jde o následující měsíc.Např. nemoc od
    >>>25.9., uschopenku přinese 5.10. a účetní může
    >>>zahrnout
    >>>celou nemocenskou od 25.9. do 5.10. do mezd za září.
    >>>Běžně
    >>>jsem to tak dělala, odsouhlaseno kontrolním oddělením
    >>>soc. správy s tím, že nikde není určeno, do kterých
    >>>mezd to musí být zahrnuto. Je pouze určeno, že pokud
    >>>mu
    >>>ta nemocenská náleží na základě řádných dokladů
    >>>(lístek na peníze, uschopnění), musí být vyplacena.
    >>>Stejně tak je to určeno i v případě OČR. A protože v
    >>>případě OČR neexistuje lístek na peníze, postupuje se
    >>>tak, že se vyplácí až tehdy, kdy je skončena, tzn.
    >>>kdy
    >>>zaměstnanec vyčerpal kal. dny OČR.
    >>
    >>souhlasím s vámi,ale já OČR vyplácím za kal.dny v
    >>měsíci kdy nastal a pro příští měsíc si ofotím -
    >>pokračování oČR. ...právě proto,že to může být mamina
    >>s dítětem
    >>a peníze by chyběly...
    >
    >Ano, já to chápu. Ale nikde nezjistí, na základě
    >jakého § nebo pokynu se toho může domáhat, protože toto
    >není nikde přikázáno.

diskuse mě zaujala a zavolala jsem rovnou na ČSSZ Pha, kde mi striktně a jasně sdělili, že zaměstnavatel postupoval správně - že zaplatil Oš až při ukončení v následujícím měsíci, jelikož nemocenské dávky se vyplácejí na základě dokladu, tzn. doklad Oš lze použít pouze 1x a je nepřípustné vyhotovovat kopii či interní doklad. Zde právě chybí "listek na peníze" jako při nemocenské, tam to není třeba řešit. Tak a máme to !Dokonce to prý i kontrola někde i napadla. A já se přiznám, že po 16 letech praxe mzdové účetní to slyším poprvé a dělala jsem to špatně (vystavovala int. doklad), tak jen pro vaši informaci :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).