Přestávám se nějak orientovat ve vašem dotaze. Nejprve jste uvedla: "může záv.lékař při prevent.prohlídce potvrdit posudek o způsobilosti jen na 2 měsíce?, děkuji". Z toho jsem dovodil, že posudek byl již vydán a jeho platnost je stanovena jen na dva měsíce. Nyní uvádíte, že musíte absolvovat ještě nějaké vyšetření. Tedy posudek by neměl být vydán, neboť lékař nemá potřebné výsledky jednotlivých vyšetření. Nebo je to tak, že byl vydán jakýsi "prozatímní" posudek na dobu dvou měsíců s tím, že do té doby absolvujete určené vyšetření a na základě jeho výsledku bude vydán nový posudek.
omlouvám se, na preventivce jsem byla př.5.5. něco se mu nezdálo,tak, dal mi doporučení k specific.lékaři ale potvrdil mi posudek o způsobilosti vykonávat práci pouze na 1 měsíc, tj.platnost posudku do 5.6. Ještě ale musím absolovovat další odborná vyšetření (objednaná až za 2 měsíce), takže jsem vlastně pro zaměstnavatele nezpůsobilá vykonávat svou práci a může mi tedy v krajním případě dát i výpověď ,děkuji
Protože je celkem nedostatek pracovníků a pokud je paní jinak spolehlivá a dobře koná svoji práci, myslím, že zaměstnavatel není nucen hned řešit výpovědí. Ale je to pouze jeho rozhodnutí. Otázka také je, zda lékař napíše, že dlouhodobě pozbyla schopnost konat práci, což je pro výpověď důležité.
Tak daleko nejsme. Lékař nevystaví žádný posudek a stávající pozbude platnosti, tzn., že dotyčná ztratí zdravotní způsobilost pro výkon své práce, nikoliv však v důsledku provedené pracovnělékařské prohlídky. Zaměstnavatel jí na základě zákoníku práce nemůže přidělit práci, neboť neví, zda je pro její výkon zdravotně způsobilá.
Asi jsem to pochopil. Příspěvky se chybně řadí a vy jste se domnívala, že reaguji na váš příspěvek. Já přitom reagoval na příspěvek III, konkrétně na: "Otázka také je, zda lékař napíše, že dlouhodobě pozbyla schopnost konat práci, což je pro výpověď důležité". Na to jsem reagoval: "Tak daleko nejsme. Lékař nevystaví žádný posudek...
Judikát pochopitelně znám. Proto jsem se vyhýbal jednoznačné odpovědi. Pro praxi je značně problematický, neboť zpochybňuje význam pracovnělékařských prohlídek, včetně vstupních.
Předpokládám, že máte na mysli rozhodnutí NS 21 Cdo 1804/2015 - lékařský posudek autoritativně nestanovuje ani neprokazuje, že zaměstnanec vzkutku pozbyl dlouhodobě zdravotní způsobilost [dříve 21 Cdo 224/2013 lékařský posudek byl způsobilým podkladem k rozvázání pracovního poměru výpovědí podle § 52 písm. d), nebo e) zákoníku práce].
Jak již jsem uvedl, reagoval jsem úplně na něco jiného.
Zaměstnavatel podle § 103 zákoníku práce nesmí připustit, aby zaměstnanec vykonával práci, jejíž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti. Je tedy zcela na něm, jak se k problému postaví. Budete-li s vědomím zaměstnavatele po uplynutí doby platnosti posudku vykonávat práci, může být za to zaměstnavatel, příp. i vedoucí zaměstnanec postižen.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.