1.
Pokud byste se přihlásil do 3 pracovních dnů po skončení nemoci, nárok na podporu by vznikl hned dnem, následujícím po ukončení neschopenky. Protože se přihlásíte později, vznikne vám nárok až dnem přihlášení.
2.
Nemoc po skončení zaměstnání je dobou náhradní.
3.
Potvrzení od zaměstnavatele budete potřebovat a jestli stačí pro potvrzení nemoci jenom kopie neschopenky nebo je na to zvláštní tiskopis, to nevím.
4.
§ 51
(1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže
a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,
Děkuji, jak jsem teď dohledával, tak je za první 2 měsíce kolem 45ookč a pak se dále snižuje. Pokud je to tak, tak z takové podpory nevyžiji.!!! Nebyla by možnost se nechat někde na pár dní zaměstnat a pak ze zdravotních důvodů skončit? Lze žádat o podporu i z dohod a jak dlouho bych musel případně pracovat? Ještě dodám, že smlouva v práci mně v dubnu 19 skončila a jsem již přes rok na neschopence.
Zdravím a děkuju, ano marodím dlouho. Mému lékaři se do toho nechce,tvrdí, že je to marné. Potřebuji překlenout 3 - 4měsíce, věřím, že se více stabilizuje a pak chci začít znovu pracovat. Nevíte náhodou, z čeho se mi bude počítat výše podpory? Jestliže skutečně té prům. mzdy v nár.hospodářství, tak to skončím brzy pod mostem... Nejde nastoupit na pár dní třeba někam na dohodu?? Pak by se měla podpora vypočítávat z prům. výdělku nebo ne?
Jestli lékař říká, že za 3-4 měsíce budete vyléčený, ale ještě nejste práce schopný, tak by Vás měl nechat na neschopence a požádat sociálku o prodloužení podpůrčí doby (tzn. že pokud by bylo vyhověno, pobíral byste nemocenskou až do uschopnění). Nebo už Vás uschopnil? Nevím tedy, proč lékař říká, že je to marné, ale zkusit požádat o ID byste mohl.
Co se týká té doby pojištění pro nárok na podporu z průměrného výdělku - jak dlouho jste byl v posledních dvou letech zaměstnaný?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.