Já dostávám ELDP pouze elektronicky, je to export do PDF z programu Pohoda, razítko zaměstnavatele ani podpis od něj tam vůbec nemám.
Když jsem se ptal účetní, jestli by to tam přecejenom nemělo být, řekla mi, že ELDP, který se posílá na socku ho také neobsahuje, takže to prý řešit nemusím.
Zajímá mne ale, pokud bych v budoucnu dokládal doby pojištění na socce a předložil jim zaměstnavatelem nepodepsané a neorazítkované ELDP ,jestli by to nebyl problém.
To jistě v pořádku není. Účetní Vám musí předat originál ELDP, což znamená, že musí být orazítkovaný a podepsaný zaměstnavatelem. Účetní nemůže argumentovat tím, že ona posílá ELDP elektronicky. Ona má jiný režim odesílání, ale Vám musí předat originál. Stanoví to § 38, odst. 5 zákona č.582/1991 Sb, o organizaci a provádění soc. zabezpečení.
Tak to nevím, teda. Volala jsem na OSSZ a tam mi řekly 2 pracovnice, že žádná změna v předávání ELDP zaměstnancům není, podepsanou kopii musíme mít 3 roky založenou ve spisu zaměstnance.
Takže obsolentní - neobsolentní, na pracák taky nemůžete přijít s nějakým potvrzením bez razítka a podpisu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.