Vlákno názorů k dotazu Nemoc zaměstnance a daňový bonus od vitka - Ano, mám to dobře zadané. 14 dní náhradu mzdy 8...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 8. 2019 10:48

vitka (neregistrovaný)

Ano, mám to dobře zadané.
    14 dní náhradu mzdy
    8 dní od 16.8. do 23.8. jako nemoc
    Ve mzdě se mi odečte 16 pracovních dní.
    Zůstane základ 5.977 + 2.000 prémie.
    náhrada: 7.727
    2 děti
    K výplatě 17.710,
    Platba ZP 359 + 718 = 1.077
    A to mi program hlásí, že by mělo být 1.803.-
    Moc děkuji za ochotu

• 21. 8. 2019 10:52

xJ (neregistrovaný)

Nemáte náhodou špatně zadanou v programu dobu nemoci? Musíte zadat nemoc celou, včetně 14-ti dnů náhrady od zaměstnavatele, aby program mohl spočítat správně minimální vyměřovací základ na ZP. Jestli zadáváte dobu nemoci jenom to, co platí OSSZ, tak je to špatně.

• 21. 8. 2019 11:03

Kara1 (neregistrovaný)

V tom případě program počítá špatně, protože nebere v úvahu, že ten zaměstnanec byl 22 kalendářních dnů nemocný. Program počítá s dosaženou hrubou mzdou, jako by to byla mzda za celý měsíc bez nemoci, tj. počítá s celoměsíční minimální mzdou.
    Počítá to takto: 13350 - 7977 = 5373 a z toho 13,5% = 726 Kč. To není v uvedeném případě správně, takto by tomu bylo v případě, že by dotyčný zaměstnanec nemocný nebyl (a vydělal si za celý měsíc jen 7977 Kč, protože by měl třeba neplacené volno nebo malý úvazek s malou mzdou).
    Tu náhradu za nemoc Vám vypočítal program nebo jste si ji počítala sama? Protože jestli Vám ji spočítal program, tak je jasné, že jste ty dny nemoci zadala správně jako nemoc. Jestli jste si ji ale spočítala sama bokem a do mzdy dáváte vypočítanou částku, tak se mohlo stát, že jste ty dny nemoci nehodila jako nemoc, ale jako neplacené volno. Opravdu máte nemoc od 2. do 23.8. zadanou jako nemoc?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).