Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Pracovní úraz - zaměstnanec, pobírající rentu od jasná. - Vyplníte záhlaví tiskopisu ,,Náhrada ztráty na výdělku po...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 8. 2019 10:00

    jasná. (neregistrovaný)

    Vyplníte záhlaví tiskopisu ,,Náhrada ztráty na výdělku po dobu PN,, a spolu s nemoc. lístkem, přílohou k žádosti o dávky a záznamem o úrazu zašlete na OSSZ. Uvedete, že vám tiskopis mají vyplněný zaslat zpět na adresu firmy. Až budete mít potvrzené od OSSZ, pak můžete pokračovat ve výpočtu. Nevím jak v kterém okrese, ale u nás na OSSZ nepatří k nejrychlejším, tím pádem bych nebyla schopná náhradu za ztrátu na výdělku spočítat do výplatního termínu, nechávám odškodnění na Kooperativě. Má to pro zaměstnavatele výhodu i v tom, že se může stát, že pojišťovna bude chtít provést krácení a vy už budete mít odškodnění vyplacené v plné výši. Takže pak spočítám a odešlu na Kooperativu a ta náhradu vyplatí přímo zaměstnanci na jeho účet.

  • 28. 8. 2019 10:25

    Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

    Máte pravdu v tom, že je to výhodné pro zaměstnavatele, ale nevýhodné pro zaměstnance, neboť ten musí podat daňové přiznání. Navíc uvádíte chybnou informaci, "že pojišťovna bude chtít provést krácení". Ta k tomu není oprávněna (to může jen zaměstnavatel) a zaměstnavatel je povinen vyplatit, nebo zajistit vyplacení, odškodnění ve výši, které on stanovil (zaměstnanec s touto výši musí být seznámen).

    Je nutné si uvědomit, že zaměstnavatel určuje pojišťovně, nikoliv naopak, i když pojišťovna se o to někdy snaží.

    Na závěr jen drobné doplnění. Záznamem o úrazu, který uvádíte, musí být formulář ČSSZ, nikoliv formulář z nařízení vlády č. 201/2010 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Pokud by byl zaslán ten, jednalo by se o porušení souladu s GDPR, pokud by nebyl vyžádán souhlas poškozeného k zaslání tohoto formuláře na OSSZ, a zároveň k nenaplnění požadavku zákona č. 187/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů (bohužel, oba formuláře mají stejný název a často jsou zaměňovány). Formulář ČSSZ vyplňuje zraněný zaměstnanec, nikoliv zaměstnavatel.

  • 30. 8. 2019 14:09

    LenkaP (neregistrovaný)

    Co se týká toho zaměstnance, tak on si podává daňové přiznání sám (kvůli té rentě, kterou pobírá), takže tam mu to určitě vadit nebude.

  • 30. 8. 2019 13:59

    LenkaP (neregistrovaný)

    Děkuji za info, taky si myslím, že je to lepší řešení, když už to může Kooperativa poslat na účet přímo zaměstnanci - mimochodem, kam to Kooperativě značíte, to číslo účtu zaměstnance? Na to tam totiž není ve formuláři kolonka.
    Díky předem za info.

  • 30. 8. 2019 14:02

    LenkaP (neregistrovaný)

    Omylem jsem zareagovala na jiný příspěvek, mělo to být Vám - děkuji za info a jen se chci zeptat, kam ve formuláři Kooperativy značíte, že to mají zaslat přímo na účet zaměstnance? Tam v tom formuláři na to není žádná kolonka.
    Předem díky za info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).