Bez správného lékařského posudku se dál nepohnete.
Buď do 10 dní podáte návrh na přezkum vystaveného posudku nebo požádejte lékaře o doplnění stávajícího. Jak píše paní Jasná, v posudku musí být, že zaměstnanec dlouhodobě pozbyl zdravotní způsobilost a také musí být uveden důvod (pokud zdravotní způsobilost nepozbyl dlouhodobě, proč není v pracovní neschopnosti?). Pokud je to Váš formulář, tak si ho opravte, ať příště nemusíte řešit takové problémy.
V každém případě, práci v prašném prostředí už dál přidělovat nemůžete.
Jaký formulář ? Zákon jasně stanoví, že posudek vydává lékař. Zaměstnavatel vysílá na prohlídku zaměstnance se žádostí o provedení prohlídky, která musí mít své náležitosti. Lékařský posudek vydává lékař. Nevidím žádný důvod, proč by měl zaměstnavatel vytvářet nějaký posudek, který lékař jen potvrdí. Lékař má za práci - vydání posudku zaplaceno. Také to na nás lékaři zkoušeli, ale zákon je jednoznačný.
Žádost o posouzení zdravotní způsobilosti k práci - tento doklad máme dle zákona od společnosti, která se nám stará o BOZP a který dáváme našim zaměstnancům, když jdou na pravidelné prohlídky, takže toto je 100 % v pořádku. Tam jsou všechny náležitosti, které být mají. A tam je uvedena věta, kterou jsem již psala. Další posudek dostal zaměstnanec pro sebe, ten nyní od něj chci, abych přesně věděla, co je v něm uvedeno.
Nejde o žádost, ale o posudek. Píšete, že v žádosti je uvedana věta o zdravotní nezpůsobilosti. Máte tedy žádost a posudek zpracovány v jednom formuláři?
Jaký posudek dostal zaměstnanec? Měl by dostat jeden výtisk toho vašeho. Pokud tím posudkem myslíte lékařskou zprávu, tak vám ji zaměstnanec nemusí poskytnout, neboť obsahuje tzv. citlivé osobní údaje, lépe řečeno zvláštní kategorii osobních údajů.
Následek úrazu to není. Nemám přesnou formulaci, jak to uvedla doktorka v posudku, který má v ruce pouze on, já mám jen tu naši "Žádost o posouzení zdravotní způsobilosti k práci", ale zdravý rozum mi říká, že to je nemoc z povolání. Dělá v prašném prostředí a má začínající astma. Dělá zde již 17 let a nikdy dřív potíže neměl. Až nyní v poslední době. Logicky na 12-ti měsíční odstupné nárok má. Bohužel.
Prosím vás, o nemoci z povolání nerozhodujete ani vy, ani "zdravý rozum", ale výhradně lékař, a to , po řadě vyšetření. Zcela jistě nerozhodne po jedné lékařské prohlídce. Takže pořád nemalujte čerta na zeď a konejte. Lékařský posudek od vašeho poskytovatele lékařských služeb nemůže mít v ruce pouze on, ale hlavně vy, protože od něj se odvíjí váš další postup. Bez něj neuděláte vůbec nic. Jen ztrácíte čas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.