Vycházela jsem z toho, že paní neměla nárok na PPM a rovnou po ukončení neschopenky šla na rodičovskou dovolenou - příspěvek. Teď ji dopočítávám nárok na dovolenou za rok 2015 a dočetla jsem se, že čerpání rodičovské dovolené místo mateřské se v rozsahu , v jakém je žena oprávněna čerpat mateřskou, započítává do doby výkonu práce pro výpočet nároku na řádnou dovolenou. Nemám s tím žádnou zkušenost, děkuji
Otázkou (v dotazu špatně formulovanou) zde je, zda žena, které nevznikl nárok na PPM, ale hned od porodu pobírá rodičovský příspěvek, čerpá mateřskou dovolenou nebo hned po ukončení neschopnosti (na které byla v souvislosti s porodem) rodičovskou dovolenou.
Čili zda ta doba, kdy není v práci, je:
1) dobou neschopnosti a hned po ní dobou rodičovské dovolené nebo
2) dobou neschopnosti, poté dobou mateřské dovolené (a to do doby, do které by trvala MD, kdyby na ni v nastoupila v řádném termínu a měla nárok na PPM) a poté dobou rodičovské dovolené.
A toto je pak výchozí pro počítání dnů, považovaných za výkon práce a dnů nepovažovaných za výkon práce pro výpočet nároku řádné dovolené.
Řekla bych, že bod 2), ale jista si tím nejsem.
To je právě to, čím si nejsem jistá.
Dokdy by trvala MD, kdyby na ni (v případě nároku na PPM) nastoupila 42 dnů před předpokládaným datem porodu?
Nebo porodila předčasně a MD by (nebýt nemocenské) začala dnem porodu?
Protože píšete, že na nemocenské byla až 6 týdnů po porodu, ale o nemocenské 6 týdnů před porodem nepíšete.
Kdy měla od lékaře určený pravděpodobný den porodu?
Vy si stále pletete názvy.
MD = Mateřská dovolená = název volna v zaměstnání. Trvá 196 kal. dnů.
PPM = peněžitá pomoc v mateřství (je to dávka nemocenského pojištění, vyplácí ji sociálka). PPM nemusí pobírat jen žena, která je na MD (protože když nemá zaměstnavatele a je třeba OSVČ, tak ani na MD být nemůže a přitom PPM může pobírat). PPM může pobírat i muž, a ten také není na MD, ale na RD (pokud je zaměstnaný).
RD = rodičovská dovolená = název volna u zaměstnavatele.
RP = rodičovský příspěvek = dávka státní sociální podpory a nesouvisí s tím, jestli člověk je nebo není na MD, RD nebo jestli pracuje nebo nepracuje.
Takže tím chci říct, že ta zaměstnankyně třeba mohla být na MD, i když neměla nárok na PPM (a to je to, co nevím jistě).
děkuji, chápu, není problém se s paní domluvit, sepíšeme žádost o mateřskou dovolenou, kterou by tedy čerpala v roce 2015 po ukončení neschopenky, mateřskou dovolenou by měla asi tedy jen 22 týdnů, pak by měla rodičovskou dovolenou, což by pak nebylo potřeba ani krátit nárok dovolenou, nebylo by 100 neodpracovaných dnů a měla by nárok na celých 20 dnů, je to tak?
Vy to pořád nechápete. Na mateřskou dovolenou se nepíše žádost, mateřská dovolená náleží ze zákona. Pokud žena pobírá PPM, tak v době pobírání PPM je na mateřské dovolené. Na PPM může nastoupit v rozmezí mezi 56 a 42 kal. dny před předpokládaným datem porodu a takto správně nastoupená PPM trvá 196 kal. dnů (v případě 1 dítěte), ať už se ve skutečnosti narodilo dítě před nebo po předpokládaným dnem. A této době je žena na MD. Pokud se dítě narodí dříve než 56 dnů před předpokládaným dnem porodu, pak PPM (a tím i MD) začíná tím dnem porodu a také trvá 196 dnů.
Pokud ale žena nastoupí na PPM později než 42 dnů před předpokládaným dnem porodu, pak trvá jen do doby, do které by trvala, kdyby nastoupila 42 dnů před.
To, co s určitostí nevím, je skutečnost, jestli je žena na MD i v případě, že jí nevznikl nárok na PPM, ale jen na nemocenskou. Tedy s určitostí nevím, jestli tímto dojde k čerpání MD a dokdy (která se pro nárok na řádnou dovolenou považuje za dobu odpracovanou) nebo jestli na MD není a je rovnou na RD.
Tak už jsem v koncích :-( , volala jsem na sociálku, má prostě od 30.3.2015 do 11.5.2015 neschopenku - šest týdnů po porodu, místo PPM, na kterou neměla nárok, pak od 12.5.2015 má rodičovský příspěvek a od toho dne mám i žádost o rodičovskou dovolenou.
Před porodem pracovala, nepobírala nemocenskou - tu má až ode dne porodu. Žádost o mateřskou prostě žádnou nemám a už nevím co s tím, jak mám vypočítat nárok na dovolenou za rok 2015, máte nějakou radu?
Dobré ráno, všem děkuji za reakce.
K poslední reakci, vím že paní rodila zhruba v termínu, že vůbec nenastoupila na mateřskou, ode dne porodu měla nemocenskou šest týdnů, pak šla rovnou na rodičák, ale to mi nepomůže, stále nevím jak počítat nárok na řádnou dovolenou za rok 2015.
Mně šlo o to, zjistit, zda šlo předčasný porod, tj. pravděpodobný den porodu měla mít později, ale porodila dříve, než jí vůbec mohla být vystavena neschopenka v souvislosti s těhotenstvím a porodem a tudíž jí byla vystavena dnem porodu - v tom případě MD trvá 196 kal. dnů.
Nebo jestli prostě pracovala až do termínu - pak MD trvá 22 týdnů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.