Re: Pohyby na BÚ před zal. s.r.o. - pro
*** Aha, Vám vlastně správce vkladu předal vklad snížený o tyhle poplatky, že? Já jsem se ještě nesetkala s tím, že by si banka strhla za poplatky - možná proto, že málokdo tam vklad nechá tak dlouho ležet :-))) Podle mě by Vám správce vkladu (ten, který zakládal účet) měl ten rozdíl doplatit - pohledávka za oním společníkem a pak by je měl žádat tak, jak požadují společníci úhradu zřizovacích výdajů. Rozvaha by tím byla vyrovnaná, banka by seděla. V nákladech by se pak tyto poplatky objevily. Možná by bylo jednodušší přímo do počátečního účtu dát tyhle poplatky tak, jak se objevují v případech, kdy banka z vkladu povoluje hradit zřizovací výdaje. Zkuste ještě počkat, jestli k tomu jednoduššímu řešení nebude mít někdo z ostatních výhrady. A pak se k tomu ještě vrátím :-)) ***
Každý společník vložil na BÚ 30% vkladu, přičemž jeden z nich svůj vklad navýšil o 2000,- právě na poplatky za vedení účtu. Tzn., že ke dni zápisu do OR a zahájení účetnictví bylo na BÚ více než 30% ZJ. Jde mi jen o to, zda tu historii BÚ je nutné do účetnictví promítnout, nebo tam mohu zaúčtovat částku dle výpisu, pohledávky za jednotlivými společníky (odečtením jejich vkladů od vkladů upsaných) a částku ZJ dle spol. smlouvy. V takovém případě rozvaha vyrovnaná bude a to, že se do nákladů nepromítnou bankovní poplatky za 2 měsíce snad nikoho nezruinuje;-)) Jde mi skutečně jen o to, aby nic nenamítali finančáci (já z nich mám panickou hrůzu;-(()
Moc Vám děkuji za čas, který mi tady věnujete;-))
Šárka
*** Jenže teď Vám to taky nebude sedět. Teď zase máte více aktiv (na Bú) než jste schopna pokrýt pasívy :-)). U bú účtu musíte účtovat to, co tam máte. Takže navrhuji tohle (splacené a nesplacené vklady řešit nemusíme - ty jsou jasné): to, co společník dal navíc, mu přijde vrátit - tudíž závazek za společníkem (pasivum) a druhá věc poplatky za účet jako náklad - ale do počátečního účtu jako náklad příštího období, které následně přeúčtujete na nákladový účet (aktivum). Určitě se jedná o malé částky, které se takhle krkolomě řeší ale stejně to musíte dát do rovnováhy ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.