Dobrý den, u nás faktury schvaluje a následně rozhoduje o proplacení osoba odpovědná .... tedy v žádném případě účetní. Schvalovací režim a vůbec odpovědnost za jednotlivé procesy ve firmě je interně dán. Pokud jde o halířové či korunové nedokonalosti faktur a nedosahují postihů tak velikých, jako je nedodržení povinností vyplývajících ze smluv, tak se prostě tolerují. Účetní má možnost, právo a povinnost na takové doklady upozornit, ale musí také vyhodnotit důsledky ze svého jednání. Já bych si nikdy nedovolila fakturu neproplatit či vrátit, pokud k tomu dostanu příkaz.
Dovedu si představit, že F.ú. může postihnout dodavatele za nerespektování zákona o DPH.
Dovedu si představit, že F.ú. může postihnout odběratele za nerespektování zákona o DPH- resp. že si uplatňuje DPH větší, než by měl.
Lze říci, že vystavený daňový doklad přestává být daňovým dokladem, jestliže je na něm špatně vyčíslené DPH? Řekla bych že nelze, ale odborník mi to možná vyvrátí. Mám - li tedy doklad, který splňuje náležitosti daňového dokladu, pak přistoupím k prověření, zda mám či nemám nárok na odpočet a následně pak výši odpočtu.
Já mám většinu faktur zaokrouhlených i od velkých firem. Nedovedu si představit, že budu všem volat a přemlouvat je, stejně se to nepovede. Nějak mi je proti srsti řešit rozdíl třeba 0,04. Jak už bylo několikrát napsáno, stejně to platí už od 1. 4., tak proč se to tak řeší až teď?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.