Ano, tohle mám nastudované. Zaměstnanec ukončíl daňové zvýhodnění na dceru, nadále bude si ji uplatňovat její manžel. Nikde se mi ale nepodařilo dohledat, jestli se daňové zvýhodnění ukončí od následujícího měsíce po měsíci, ve kterém se dcera vdala, nebo už v tom samém měsíci.
Podle mne pokud ještě na začátku měsíce platily podmínky uplatňování otce, tak tento měsíc je posledním měsícem a od počátku dalšího měsíce už nebude uplatňovat. Stejně tak manžel i když v září napíše do prohlášení změnu, že bude uplatňovat manželku, tak zvýhodnění se uplatní až od počátku následujícího měsíce. Tak že by se nemělo stát, že by v jednom měsíci uplatňovali oba dva.
Pak jste to udělala správně.
Manžel pak může uplatnit v RZD nebo ve svém přiznání slevu na manželku, pokud její CELOROČNÍ příjmy nepřesáhnou 68000. Sleva bude ovšem jen v poměrné části za tolik měsíců, kolik měsíců v roce byli manželé.
Tím chci říct, že i kdybyste za září otci dceru neuplatnila, nemohl by ten její manžel slevu na manželku uplatnit poměrně od září, protože 1. září ještě nebyli manželé. Otec by si v takovém případě zvýhodnění za září vyrovnal také v RZD nebo v přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.