Ptám, abych se ujistila, že jsem to pochopila správně.
Z toho všeho mi prostě vyplývá, že mě tedy tímto byrokracie nutí, abych místo "pohodlného" RZD u zaměstnavatele, musela podat DP a zažádat v tom i vrácení z loňska. Jinak to tedy nejde, jen kvůli "chybě" naší bývalé mzdové účetní...
Ono to je stejné jako to, že podle této diskuze se dělá buďto RZD u zaměstnavatele a přeplatek je ve mzdě nebo se dělá DP a přeplatek je od FÚ. Jiná možnost není, že. Jenže já jsem opravdu loni nedělala DP, zažádala zaměstnavatele o RZD (jako všichni ostatní kolegové) a přeplatky se vypláceli od FÚ...
To není podle této diskuze, ale podle zákona. Ono to není vždy pouze na volbě člověka, zda zažádá o RZD nebo zda podá DP. O RZD se nemusí žádat, ale někdy vzniká přímo povinnost podat DP a nelze žádat o RZD. A jak už tady někdo psal - někdy nevzniká povinnost podání DP, ale když už se podá, tak se musí uvést (a zdanit) všechny příjmy, tedy i ty, které by se v případě RZD neuváděly (např. máte příjem z pachtu do 6000 Kč. V RZD to neuvádíte, nedaní se. Pokud ale podáte přiznání, musíte uvést).
Pokud fakt účetní podala Vaše přiznání s Vaším falešným podpisem, tak to není její "chyba", ale podvod. Zavolejte na FÚ nebo tam zajděte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.