Taťka umřel před půl rokem a tu závěť jsem četla krátce po tom. Takže si víc, bohužel, nepamatuju. Ten dům totiž chce prodat hlavně taťkova manželka, proto jsem chtěla vědět, jak by to bylo. Já s tím nesouhlasím. Taťkova rodina o ten dům za komunistů přišla a on ho vrátil do rodiny, stálo ho to hodně úsilí a peněz. Ještě padl od sestry návrh, že bysme si spolu vzaly hypotéku a babi vyplatily. Jen se trochu bojím, aby to nebylo 3/4 ceny domu. A ten druhý dům pak po její smrti celý zdědí její dcera. Takhle to taťka určitě nechtěl.
Děkuji za Vaši reakci, uvidíme příští týden...
Než někam půjdete, doporučuji ujasnit si právní vztahy k nemovitostem, o které jde: píšete, že tatínek s manželkou mají 2 domy, v dalším textu je to jinak - 1 má manželka tatínka (ten tedy předmětem dědictví zřejmě není), ten druhý je ve výlučném dědictví tatínka (nebo v SJM?).
Oni právě ještě za života taťky přepsali na každého jeden z domů. Takže ten dům, ve kterém bydleli, má na sebe napsaný taťkova manželka. (Sice ho stavěl s mojí mamkou, pak se ale rozvedli a vzal si tuhle paní. Takže tento celý dům po její smrti připadne její dceři).
Ten druhý dům se pronajímá, je napsaný na taťku a on chtěl, aby byla jeho manželka zabezpečená, tak sepsal právě závěť tak, že pokud bude živá, bude mít 3/4 toho nájemního domu, aby jí šly peníze z nájmů a po její smrti získáme dům já a moje sestra. Ta dcera od taťkovy manželky na tento dům nemá nárok.
Je to složité a trochu se bojím, že ještě pár komplikací přijde :-(
Nevím, proč píšete, že po smrti tatínkovy manželky dům připadne její dceři. Pokud je ta paní výlučným vlastníkem, tak může pro případ své smrti naložit se svým majetkem podle svého.
Stejně tak ohledně domu, který se pronajímá a který je předmětem dědictví.
Nepíšete, zda závěť sepisoval notář, v takovém případě v ní bývá uvedeno, že se dědicové mohou dohodnout jinak, než závěť uvádí. Pokud ji zůstavitel sepisuje sám, většinou toto neví nebo na to zapomene.
To je ale komplikované :-(
Tak samozřejmě, že by i ona mohla mít sepsanou závěť, ale po pravdě si nemyslím, že by dům připadl někomu jinému než právě její dceři. Ale to teď není důležité.
Tuto závěť sepisoval u notářky, ale že by v ní bylo něco ve smyslu, že se můžeme dohodnout jinak, si nevybavuji.
V tu chvíli jsem to pochopila tak, že chce, aby měla jeho manželka přísun peněz a to jí měly právě zajistit ty nájmy. Určitě ale nechtěl, aby se dům prodal. Měl pak zůstat v rodině, tedy mně a sestře.
To jsem teda sama zvědavá, jak tohle dopadne :-(
Dobrý den, píšu, jak jsem slíbila :-)
Včerejší den byl takovým probuzením ze snu. Asi ale při tom všem nad námi někdo stál, protože když měla notářka udělaný zápis, zkolaboval počítač a vše se smazalo, takže jsme odjely (já, sestra a taťkova manželka) domů, aniž bychom cokoliv podepsaly.
Dům, ve kterém taťka se svojí současnou manželkou bydlel, ale nabyl ho před svatbou, protože ho stavěl se svou první manželkou, mojí matkou, přepsal před dvěma lety na základě darovací smlouvy na svoji současnou manželku. To jsme trochu se ségrou koukaly...
A pak jsme koukaly znovu, protože notářka řešila pouze dům, co je v závěti, auto, které na sebe měl taťka napsané. (taťkova manželka=babi) Babi na něj hodila od oka cenu 100.000. Podle mě má cenu vyšší, ale čert to vem. Pak tam byla ještě jedna exekuce a insolvence = 2 bývalí nájemníci, kteří dluží nájem ve výši asi 120 tisíc. Od toho se odečetly doložené náklady na pohřeb a nedoložená (jen tak na dobré slovo, bez dokladu) výroba hrobu a náhrobního kamene.
O čem nepadlo ani slovo byly taťkovy pojistky, hotovost a účet, na který jen tak mimochodem už půl roku chodí nájmy z domu, o které bychom se měly dle závěti dělit.
Jinak závěť je psaná dle nového občanského zákoníku a je v ní použita posloupnost dědiců. Tudíž nám bylo řečeno, že jsme první případ, který takto paní notářka řeší a že vlastně neví, zda by se dala babi případně vyplatit. Ještě nutno dodat, že paní notářka má buď před důchodem nebo už možná v důchodu je a tuto práci vykonává spousty let, má tedy letitou praxi a zkušenosti.
Nyní zjišťujeme pojistky a necháme si vyzjistit taťkův účet.
Nic jsme tedy zatím nedostaly, jen nás se ségrou čeká poplatek notářce po 4 tisících (celkem to činilo asi 25 tisíc bez DPH) a upozornění, že budeme platit daň z nemovitosti.
Jsem z toho všeho taková smutná...
Člověk si tak nějak naivně říká, že přeci není důvod něco zatajovat. Vztahy jsme měli dobré.
Teď jsem ale procitla... :-(
Jelikož ještě nemáme podepsaný ani zápis a nyní se dožadujeme ještě informací o bankovním účtu, tak máme čas na právníka.
Jen je mi divný, že ta notářka ten účet vůbec neřešila?
Notář se nebude automaticky dotazovat u všech bankovních institucí, zda tam měl či neměl zesnulý (či jeho manželka v případě SJM) účet (nebo jiný produkt). Dotáže se pouze u bank, na které bude někým (manželkou, dětmi,..) při předběžném šetření upozorněn. Kolikrát si třeba ani manželka neuvědomí, že by měla něco takového notáři sdělit nebo co všechno spadá do SJM.
A ještě se zeptám... u domu, který byl napsaný na taťku ještě před vznikem manželství... Notářka viděla, že to pro nás byla naprosto nová informace, tak stačí říct - mám na to darovací smlouvu a tím je vše vyřešeno? Tam není třeba doložit tu smlouvu? Přece takovéhle zásadní věci nefungují na dobré slovo?
Proč by se měla dokládat darovací smlouva u majetku, který není předmětem dědictví? Pokud bych sama měla zájem o informace k převodům nějakého nemovitého majetku, tak bych si osobně zašla na Katastr nemovitostí a nechala si z archivu předložit celou složku se všemi dokumenty k této nemovitosti, případně si nechala udělat kopie dokumentů. Sice je to placená služba, ale myslím si, že by se to mohlo vyplatit. Občas se člověk dozví zajímavé věci, třeba o zúžení SJM atd. Ale berte to prosím jen jako příspěvek laika do diskuze, nejsem právník.
Vypada to, ze u predbezneho setreni byla pouze macecha, a ta nahlasila jen co se ji hodilo. Jen nechapu, proc tazatelka rovnou notarce nerekla, ze auto je drazsi, ze otec mel ucty a pojistky, ... Jasne ze notarka o cem nevi, to neresi. Taky nechapu, proc otec v zaveti odkazoval neco, co neni jeho. Obavam se, ze tohle bez pravnika nepujde.
Já jsem čekala, jak dopadne jednání u notářky, ale už tomu nerozumím.
Pokud jde o tu závěť, mohla být sepsána před tím, než nemovitost byla darována. Myslela jsem, že byly 2 domy, jeden macechy (babi), druhý otce. U notářky se ukázalo, že otec svůj dům daroval maceše, takže předmětem dědictví dům není žádný.
Naopak předmětem dědictví je auto, pojistka (y), finanční prostředky (včetně výnosů z nemovitosti ve výlučném vlastnictví macechy) na účtu otce i macechy, popř. hotovost. Předpokládám SJM.
Ale jistá si nejsem.
Nenene, ten nájemní dům je stále napsaný na taťku.
Babi dostala darovací smlouvou ten dům, ve kterém společně bydleli (což byl ovšem dům, který taťka stavěl dávno před tím, než se dal dokupy právě s touto současnou manželkou-tedy babi. Proto nás to trochu překvapilo, že jí daroval něco, co bylo jeho majetkem.)
Takže ten dům, který se pronajímá a je řešený v závěti, JE předmětem dědictví.
Pak JE ještě předmětem dědictví auto a ty dva dlužní úpisy na nezaplacené nájmy.
Naopak co se do dědictví tak nějak "zapomnělo" zakomponovat, jsou běžné účty, hotovost, pojistky a taky nájmy, co chodí na účet celý půlrok, co už tu taťka není.
Lepší je ústní konzultace, takhle je to komplikované čtení :-)
Někdo nám řekl, že to, že je na babi napsaný, neznamená, že by byl automaticky vyčleněn ze SJM. Já tomu nerozumím, takhle jsem pochytila.
Smutný je na tom to, že babi má barák, ze druhého po dobu života bude dostávat 3/4 nájmu a zatají účty, pojistky a hotovost. A notářce to není divný. Ta notářka mýho taťku znala, i závěť s ním sepisovala. Přijde mi to prostě divný. Říkala jsem si, jestli na pozůstalost není nějaká osnova, co se zjišťuje. Od tety a kamarádky vím, že tato stejná notářka dokázala vyšťourat kde co v hodnotě i 500 korun. Tak proč zapomene na běžný účet, který má dnes skoro každý? Taťkovi bylo 61 let, takže to nebyl nějaký shrbený dědeček, co si důchod vyzvedne na poště...
Osnova co se zjišťuje je, ale to zjišťování spočívá v tom, že se notář zeptá toho, kdo vypravil pohřeb. Ne že notář obvolává všechny banky, jestli tam Franta Novák nahodou neměl účet.
A prosim vás, jak to dopadlo s tím nájemním domem? Bude váš a sestry a budete babi vyplácet část nájmu nebo jak?
Právě jsem si myslela, že se notářka na účet zeptá u nějakého předběžného řízení a pak si vyžádá informace už u konkrétní banky. To se ale evidentně nějak pozapomnělo...
Notářka tvrdí, že se teď musíme řídit závětí - tzn. Že bude mít babi 3/4 těch nájmů. Jenže ona nechce mít žádné starosti a chce půlku odhadní ceny. Jenže notářka tvrdí, že v případě posloupnosti v dědictví dle nového občanského zákoníku barák nejspíš ani nejde "prodat/vyplatit" a tím postoupit dalším dědicům. Navíc (kdyby to šlo) bychom musely se ségrou zaplatit daň z převodu nemovitostí a navíc potřebuje dům rekonstrukci, takže to bude hodně peněz. Asi to bude na právníka, protože takhle by se akorát utrácely peníze z nájmu a dům by chátral a to samozřejmě nechci. Je to zapeklitý :-(
S babi není řeč. Myslím, že ji naštvalo, že jsme se dovolily zeptat, jak je to s tím domem, ve kterým bydlí. Bere to, že ji asi chceme ožebračit, což mi věřte, to fakt nechceme
On je ten dům zřejmě vyčleněný ze SJM, protože je psaný pouze na taťku a v závěti je přímo psáno, že 3/4 babi a 1/4 si dělím já se ségrou.
Jen mě teď tak napadá, že teď platíme notářce poplatek ze všeho a jednou, po smrti babi, se bude muset tato závěť znovu otevřít, aby postoupila dalším dědicům, tedy mně a ségře. Zaplatíme pak poplatek znovu? To jen ze zvědavosti :-)
Proboha můžete psát srozumitelně, o který dům se jedná?
Dům 1 - pronajímaný - je ve vlastnictví babi - viz výše o výnosech, které jsou zřejmě v SJM a které se dědí podle závěti.
Dům 2 - darovaný babi za života otce = není předmětem dědictví = není co řešit..
Který dům je podle vás vyčleněný ze SJM? Pokud ho táta nabyl výlučně, není v SJM. I kdyby to tak nebylo, existuje notářský zápis o zúžení SJM?
Mrzí mě, že jsem se do této laické diskuze zapojila.
Pardon, omlouvám se. Ano, jsem laik a proto jsem sem zadala dotaz. Asi tak jako většina lidí v tomto neumím chodit, protože neřeším tento problém každý měsíc a ani nemám právnické vzdělání.
Věřila jsem, že se mezi sebou (dědicové) domluvíme bez zapírání a taky jsem tak nějak myslela, že notářka půjde krok za krokem a bude řešit např. nemovitost ..., ostatní majetek jako auto atd ..., bankovní účet - např. s poznámkou, že neměl (když ho babi nepřiznala), hotovost - nebyla ... atd. Co si budeme povídat, notář to zadarmo nedělá, to co zaplatíme v podstatě za dvě schůzky (ano, vím, že je to dle zděděného majetku), tak já nevydělám ani za měsíc.
Takže se omlouvám, že jsem marnila váš čas a přeju vám, ať se daří
OT. Podcenila jste přípravu na notářské řízení. Informace, které jste zde napsala, byly nepřesné a hodně zavádějící. Snaha Vám pomoci zde byla. Ale nelze pomoci na dálku, pomoci může v tomto případě jen odborník na danou problematiku, který bude mít k dispozici VŠECHNY relevantní informace a hlavně dokumenty. Ty dokumenty můžete sehnat pouze Vy. Nikdo jiný to za Vás neudělá. Ani notář, ani vdova po Vašem otci, nikdo jiný - jen Vy.
PS. Kolik jste si toho už nastudovala např. k problematice uplatnění výhrady soupisu pozůstalosti? Vigilantibus iura scripta sunt.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.