Zjistěte u pana ředitele, o co jim vlastně jde. Podle mě má jít o to, aby dostala peněžitou pomoc v mateřství. Může to být ten případ, že zaměstnavatele nemá, v ochranné lhůtě po skončení předešlého zaměstnání na PPM nastoupit nestihne, takže by neměla na PPM nárok. Ale když toho zaměstnavatele, u kterého bude mít pojištěný příjem, bude mít a nasčítá ve dvou letech před nástupem na PPM aspoň 270 dnů pojištění, tak PPM bude pobírat. Jestliže má mít nástup na PPM 25.1. a měla by pracovní poměr, který by skončil 24.1., tak by na PPM nastupovala v ochranné lhůtě (v tom případě by bylo lepší, kdyby měla pracovní poměr na dobu určitou třeba do 31.1., přičemž by 25.1. nastoupila na PPM a poměr by 31.1. skončil. Pokud by byla na DPP, tak se obávám, že na PPM nedosáhne. A kromě toho prohlídka musí být i u DPP.
Nebo je někde jinde zaměstnaná a bude nastupovat na MD u svého zaměstnavatele (a na základě toho zaměstnání bude pobírat PPM)?
Píšete, že je v 8. měsíci a nástup na PPM má být až 25.1.? To nějak nesedí.
A proč by ne, pokud nemá rizikové? Těhotenství není nemoc a normálně ženy do 8. měsíce pracují, než nastoupí na mateřskou (někdy i déle) a kopírovat není žádná námaha. Mně nesedí ta uvedená data, jako že teď je v 8. měsíci a PPM by chtěla až koncem ledna, přičemž když by chtěla požádat o PPM v termínu, tak mezi 56 až 42 dny před pravděpodobným dnem porodu. Tak mně ten nynější 8. měsíc nevychází.
Já data neřeším, ale jako zaměstnavatel bych se těhotnou obávala přijmout na pár dnů, aby naplnila podmínky pro nárok na PPM. Soudy v tomto směru rozhodují různě, různě postupuje i Policie. Vím o rozhodnutí NS, který v konkrétní kauze rozhodl, že je to ok, ale také vím o kauze, v které těhotná musela vše vrátit a zaměstnavatel byl odsouzen pro podvod.
No není to tak jednoduché, jak si představujete. Pokud by mělo jít o celodenní kopírování dokumentů, tak to bude jistě problém. Navíc je nutné si uvědomit, že zaměstnavatel bude povinen jí přizpůsobit pracoviště a pracovní podmínky, včetně například možnosti odpočinku, a to i odpočinku v leže.
Lékař nic nepovoluje. Pouze vydává odborné stanovisko. Těhotenství není překážkou pro výkon práce. Dnes je naopak, bohužel, módní si k porodu tzv. odzkočit, tzn. těhotenství co nejdéle před zaměstnavatelem tajit, chodit do práce co nejdéle před porodem a co nejdříve se po něm vrátit zpět s žádostí, aby zaměstnankyně mohla o dítě pečovat v zaměstnání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.