Druhá faktura je podle mě blbě, zvláštní režim se používá, když obchodník prodává použitou věc pořízenou od neplátce (daní DPH jen svoji přirážku a tu si kupující neodpočte). A OSVČ má teď tedy oba telefony? Správně měli poskytnout slevu z ceny prvního formou dobropisu.
OSVČ má jen jeden telefon, ten první si právě nechal vykoupit ve zvláštním režimu bez DPH a následně si koupil druhý. Nevím si rady s tím, co mám dělat s první fakturou - klasika koupený mobil s DPH 21%. Dobropis nemohli vystavit, žádné zboží jim nevrátil ani slevu nedostal, prostě ho odkoupili. Nemůžu přeci uplatnit odpočet DPH na telefon, který je v zápětí za tři dny odkoupen?
Odpočet uplatnit můžete, ale musíte odvést DPH z celé částky, za kterou Vám ho zpětně vykoupili (a vystavit na to daňový doklad-prodej zboží osobě povinné k dani, i když ho asi nebude chtít). OSVČ a ten obchodník asi nejsou spojené osoby, takže tu "výkupní cenu" asi můžete považovat za obvyklou - teda pokud mobil za 20000 Kč nevykoupili po 3 dnech za 100 Kč …..
Ve zvláštním režimu se prodává, ale nevykupuje. To je divný, tady mě napadá jenom citovat klasika "Buď jsem blbej já, nebo oni .."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.