Zdravím, když jsem si kdysi hrál na učitele, vykládal jsem to na modelu - podle toho se u Vás dobrovolná registrace jeví jako výhodná, protože u vstupů uplatníte odpočet (zvyšuje Váš zisk) a odběratele-plátce zajímá Vaše prodejní cena bez DPH, která může být tím pádem při stejném zisku nižší než u neplátce. Když se bude dařit, stejně do povinného plátcovství spadnete. Nejlíp udělat si kalkulaci do dvou sloupců a porovnávat zisky.
Ovšem proti mému pančitelskému modelu tu máme nové faktory, hlavně povinné měsíční plátcovství a sankce u kontrolního hlášení.
Zkusme - konečná prodejní cena 99 Kč včetně DPH 21%.
Neplátce:
náklady 20, prodejní cena 50 (zisk výrobce 30), tržba obchodníka bez DPH 81,82 (zisk obchodníka 31,82)
Plátce:
náklady 16,53 (po odpočtu), prodejní cena bez DPH 50 (zisk výrobce 33,47), tržba obchodníka bez DPH 81,82 (zisk obchodníka 31,82)
Pokud dodatečné náklady na plátcovství DPH budou do 3,47 Kč/ kus, tak se to vyplatí.
To je dodatečný finanční "zdroj", který získáte uplatněním odpočtu DPH 21% z nákladů 20 Kč. Přidáme do modelu objem výroby a čas - řekněme, že budete schopní za měsíc vyrobit a prodat 1000 ks výrobků. Uplatněním odpočtu získáte navíc 1000x3,47=3470 Kč. Plátcovství DPH znamená vést průběžně účetnictví, podávat přiznání a kontrolní hlášení a také nemáte možnost požádat o zvláštní režim u evidence tržeb, pokud budete tržit hotově (předpokládám, že budete začínat jako fyzická osoba).
No já to neberu jako vopruz, to je tak jak tak , ale spíš se mi jedná o konkurenci schopnost... Jelikož už jsem nad tím být plátce dph uvažoval před rokem když jsem nakupoval stroje na to abych si z nich mohl odečíst dph tak třeba u jednoho stroje to činilo 15tis...
A ted se mi jedná oto že když stejnak budu prodávat nekam kde to budou chtít prodávat konečnému zákazníkovi tak to vetsinou plátci dph jsou... Jelikož začínám je to wabank ..nevím jak to půjde a jestli to bude mít obrat, ale docela cítím že jo jelikož je to díra na trhu.
+ budu si psát do daní uplne vsechno, tak jak to delaj stejnak vsichni ..
Proto sem píši abych tomu porozuměl .
Děkuji Vám všem
K těm sankcím u kontrolního hlášení, není od věci si přečíst třeba článek
"8 příkladů, jak lze u kontrolních hlášení dostat vysoké pokuty za drobné chyby"
https://www.podnikatel.cz/clanky/8-prikladu-jak-lze-u-kontrolnich-hlaseni-dostat-vysoke-pokuty-za-drobne-chyby/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.