Děkujeme za oznámení.
Dotaz žádný nevidím, nicméně napíšu svůj názor.
Zaměstnanec tedy okamžitě zrušil pracovní poměr podle § 56, odst. 1, písm. a) ?
Předložil vám posudek od vašeho poskytovatele pracovně lékařských služeb, že dlouhodobě pozbyl schopnost konat sjednanou práci a vy mu do 15 dnů neumožnili výkon jiné pro něho vhodné práce ?
Pokud je to tak, tak si pročtěte § 56, odst. 2.
Domnívám se, že zaměstnanec mohl okamžitě zrušit pracovní poměr podle § 52, odst. 1), písm. a) v případě, že mu zaměstnavatel neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení posudku výkon jiné pro něho vhodné práce.
Žádný jiný důvod a způsob, jak by zaměstnanec mohl okamžitě zrušit pracovní poměr mě nenapadá.
Jen mne napadá, že jsem asi neměla psát, že dlouhodobě pozbyl schopnost konat práci, ale na lékařském posudku mohlo být , že nemůže konat práci bez vážného ohrožení zdraví. Podstatné je ale, že to musí být lékařský posudek vydaný poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává. (doufám, že už jsem napsala přesně). Nebo to chápu špatně ?
Chápete to dobře, ale smutná bajka je, že zákon o specifických zdravotních službách závěr, že zaměstnanec nemůže konat práci bez vážného ohrožení zdraví, nezná (je tomu tak i naopak). Na tomto zákoně a zákoníku práce je možné ilustrovat špatnou legislativní práci, pak to musí zachraňovat NS.
Vracím se k původnímu dotazu, zaměstnanec navíc dodal posudek od ČSSZ, že mu byl přiznán inv. důchod 3.stupně, nemůže tedy pracovat na víc jak polovinu úvazku. V §56 odst. 2. se uvádí, že mu musím vyplatit náhradu za dva měsíce (výpovědní lhůta) bude to jako náhrada nepřítomnosti, tedy včetně odvodu soc. + zdrav. nebo jako odstupné pouze odvod daní? Nejednalo se o pracovní úraz ani nemoc z povolání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.