Můžu Vám říct, že když jsem ten zákon před 15 lety četl poprvé, tak se mi udělalo opravdu blbě, a to by určitě při mých 100 kg a tváři ošlehané vlastními větry málokdo čekal. Ale ověřil jsem si, že i na inspekci práce jsou rozumní lidé. A kdybyste zrovna neměli štěstí, odvolávejte se, suďte se, mezitím založte novou firmu s kapitálem 1 Kč a v činnosti pokračujte na ní. Sorry jako, ale sankce rovnající se ekonomické popravě nepatří vůbec do právního řádu. A pak schvaluji jakoukoli cestu, jak se jim vyhnout.
Zdravím, říkal jsem si, že tohle je dotaz pro Vás - jako vážně.
Ale stejně vážně dál, namátkou - 200000 za špatně spočítanou dovolenou, 2000000 za překročení limitu hodin u DPP nebo DPČ. I takových symbolických 50000 je potom pořád při spodní hranici a to je pro někoho třeba výdělek za 2 měsíce.
Mohl toto vymyslet a schválit psychicky zdravý člověk?
Je nutné mít na zřeteli, že kdo nechce dodržovat požadavky právních předpisů, musí mít na to si to dovolit. V kalkulaci svých cen musí mít zahrnutu i režijní přirážku na pokuty. Nedodržovat právní předpisy se nesmí vyplácet. Pokud vzniká falešný dojem, že pokuty jsou likvidační, je to jen dobře, neboť splňují jeden ze svých účelů. TEN, KDO DODRŽUJE PRÁVNÍ PŘEDPISY NESMÍ BÝT ZNEVÝHODNĚN.
Jen pro vaši informaci. Pokud si podnikajicí fyzická osoba, která provozuje činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím, u které nejsou běžné podmínky pro zásah, nenechá zpracovat dokumentaci zdolávání požáru a tu včas nepředloží hasičům, MUSÍ jí být uložena pokuta 10 000 000 Kč. To je jiná úroveň.
pokuty jsou likvidační, je to jen dobře, neboť splňují jeden ze svých účelů...
to si už zase děláte srandu? pokuty NESMÍ být likvidační, na to už existují desítky judikátů i nálezy ÚS.
Pokud si podnikajicí fyzická osoba, která provozuje činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím, u které nejsou běžné podmínky pro zásah, nenechá zpracovat dokumentaci zdolávání požáru a tu včas nepředloží hasičům, MUSÍ jí být uložena pokuta 10 000 000 Kč. - tak to už je úplně mimo. u naprosté většiny fyzických osob by to byla pokuta jednoznačně likvidační, nehledě na to, že by se "zlikvidovaly" i další osoby na ní závislé. uložení pokuty v této výši by bylo smeteno již soudem první instance. protože u tak vysokých pokut je třeba zkoumat i majetkové poměry, a ty těžko bude mít FO takové, že 10 mega bude jen východný efekt, nikoliv likvidace.
Já naopak tvrdím, že NEJSOU likvidační! Píši: "Pokud vzniká falešný dojem, že pokuty jsou likvidační, je to jen dobře, neboť splňují jeden ze svých účelů." To má úplně jiný význam, než mi podsouváte! To, že jsou likvidační, to tvrdí jiní.
U druhé připomínky máte pravdu. Vloudila se mi tam chybička, za to se omlouvám. Správně mělo být: "...nepředloží hasičům, MUSÍ jí být uložena pokuta do 10 000 000 Kč". Soustředil jsem se na to, že v musí, nikoliv, že může a vypadlo mi do. Ještě jednou se omlouvám.
Ne, nezdají se mi likvidační.
Uvedené hodnoty pokut, které mohou být uloženy, jsou stanoveny jako maximální. Uvědomte si, prosím, že pokuty v takovýchto výších se prakticky neudělují. Většinou se jedná o hodnoty v rozmezí dolní třetiny až poloviny uvedené částky. Maximální hodnota je opravdu výjimečná. Navíc, a to je velmi podstatné, pokuta nemusí být udělena vůbec, neboť výše pokut jsou uvozeny "lze uložit pokutu".
To v jiných oblastech neplatí, např. podnikající fyzické osobě, která provozuje činnost se zvýšeným požárním nebezpečím, u které nejsou běžné podmínky pro zásah, bez odsouhlasení dokumentace zdolávání požárů se uloží pokuta až do výše 10 000 000 Kč. To v praxi znamená, že když si uvedená osoba nenechá zpracovat dokumentaci zdolávání požáru a tu před zahájením činnosti včas nepředloží ke schválení hasičům musí jí být uložena pokuta až do výše 10 000 000. Tedy nesrovnatelné horší podmínky.
Je nutné mít na zřeteli, že kdo nechce dodržovat požadavky právních předpisů, musí mít na to si to dovolit. V kalkulaci svých cen musí mít zahrnutu i režijní přirážku na pokuty. Nedodržovat právní předpisy se nesmí vyplácet. Pokud vzniká falešný dojem, že pokuty jsou likvidační, je to jen dobře, neboť splňují jeden ze svých účelů. TEN, KDO DODRŽUJE PRÁVNÍ PŘEDPISY NESMÍ BÝT ZNEVÝHODNĚN.
Takže na závěr, výše pokut nejsou likvidační, ale motivační, a to je dobře.
Je vidět, že nejste podnikatel - zaměstnavatel a že se neumíte vžít do toho, že nad Vámi stále visí meč, který může spadnout a propíchnout Vás za to, že jste se spletl při výpočtu náhrady za dovolenou nebo některého z příplatku. To, že nemusí být udělena nejvyšší pokuta neznamená, že udělena nebude. Stačí i poloviční na to, aby se malý podnik sesypal. Stačí i čtvrtinová na to, aby OSVČ - zaměstnavatel přišel na buben. A je to na libovůli kontrolujícího úředníka. Jinak zasáhne půlmilionová pokuta velký obchodní řetězec a jinak malou firmu nebo živnostníka. Pan Brabec má pravdu, toto nevymyslel normální člověk.
Zdravím, právní oddělení, ovšem na doporučení kontrolora. Neodpustím si jeden citát z dávné kontroly: "My jsme zezačátku ty pokuty dávali větší. Jenže firmy se tomu bránily a naši právníci pak nestíhali. Tak nám na poradě řekli, abychom dávali méně a radši dohlíželi na to, že ty nedostatky napravili."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.