Vlákno názorů k dotazu Úrok ze zápůjčky jednatele do s.r.o. z pohledu DPFO od T. - Dobrý den, úrok vypočítám a účtuji do nákladů....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 1. 2020 21:49

T. (neregistrovaný)

Dobrý den, úrok vypočítám a účtuji do nákladů. Udělám test nízké kapitalizace a podle toho určím, zda jde o daňově uznatelný či neuznatelný náklad, respektive zda v době, kdy dojde k úhradě úroků, budu upravovat-snižovat- základ daně. Mám tedy vyhotovenou tabulku, kde zaznamenávám za každý rok vypočtený úrok- ten rozděluji na daňový a nedaňový, další sloupce mi udávají, kolik z tohoto úroku bylo v jakém roce vyplaceno a kolik nevyplaceno.

• 3. 2. 2020 10:45

Markal

Moc a moc děkuji za odpověď. Mezitím jsem si našla nějaké další informace a to, co píšete, se s tím shoduje. Jen ještě řeším, zda ten test kapitalizace řeším až v období, kdy dojde ke skutečnému vrácení úroků nebo hned v roce vzniku úroku bez ohledu na jeho (ne)vyplacení. Myšleno např. takto v roce 2019, 2020, 2021 budou mít buď mínusový vlastní kapitál nebo nízký, proto si počkám až budou mít tento kapitál v lepších číslech a úroky vyplatím, až se budou moci dát do nákladů nehledě na to, že vznikly např. před třemi lety. Nebo ho udělám, i přesto, že úroky nevyplatím, a test kapitalizace mi určí, zda si třeba za rok budou moci dát úroky do nákladů a pak ho již neřeším. Pokud mi ještě pomůžete s tímto, budu moc vděčná. Ještě jednou děkuji.

• 3. 2. 2020 12:44

T. (neregistrovaný)

Náklady- úroky- účtuji do období kam patří a za toto období udělám i testu nízké kap. Až dojde k vyplacení, použiji výsledek testu kapitalizace toho období, kdy bylo o úrocích účtováno.
    např.
    r. 2015- účtováno o úroku, tedy provedu test
    d.u.: 1.000,-
    d.n.: 5.000,-

r. 2016- účtováno o úroku, tedy provedu test
    d.u.: 2.000,-
    d.n.: 4.000,-

r. 2017- účtováno o úroku, tedy provedu test
    d.u.: 3.000,-
    d.n.: 3.000,-
    vyplaceny úroky z r. 2015: 6.000,- .... o 1.000,- Kč ponížím základ daně

Vaš věta mi nějak nedává smysl:
    ... proto si počkám až budou mít tento kapitál v lepších číslech a úroky vyplatím, až se budou moci dát do nákladů ....

Při vyplacení úroků již o úrocích neúčtuji, pouze je zohledním v daňovém přiznání.

Tak nějak jsem vyčetla, že první posuzuji daňovou uznatelnost úroků a potom plním podmínku až v období vyplacení.

• 3. 2. 2020 13:13

Markal

Dobrý den, ještě jednou moc děkuji za Vaši odpověď. Nebylo mi jasné, zda se ten test dělá hned nebo až v době vyplacení. Pokud by se dělal až v době vyplacení, tak by si s tím mohly účetní jednotky hrát podle předpokládaného hospodářského výsledku. Takhle je to jasné. My máme za loňský rok mínusový vlastní kapitál, takže dám úroky pouze do nedaňových a v době jejich výplaty už v přiznání nic neřeším. Nevíte prosím ještě, jestli je stanovena nějaká doba na to, dokdy se musí dát ty úroky (samozřejmě, které splnily tehdy ten test) na řádek 111? Zápůjčky jsou na 5 let, pokud by se nejprve vyplatily ty zápůjčky, potom až úroky, může se to i protáhnout. Jste zlatá. Ani jsem nečekala, že se někdo ozve, přijde mi, že už to tu není jako dříve.

• 3. 2. 2020 15:40

T. (neregistrovaný)

Když jsem pátrala já, jak to celé mám zaúčtovat a daňově řešit, tak jsem žádný časový limit nenašla. Já evidovala půjčky opravdu hodně staré, společníci si spláceli pouze je, aby nenarůstaly úroky. Teď tam jsou již jen úroky. Odhadem bych řekla, že jsou klidně 5- 15 let staré. Ze kdy úroky jsou tedy neposuzuji. Pokud ale najdete, že daňové snížení má časový limit, budu ráda, když sem napíšete.

• 3. 2. 2020 16:02

Markal

Mám jednoho známého daňového poradce, tak se ho na to zeptám. Ale bohužel je hodně vytížený, tak ta odpověď bude asi za dlouho, ale určitě se ozvu. Já jsem spíše vždy řešila východisko, jak to udělat, aby to šlo bezúročně, což u jednoho jednatele nebyl problém, a to už je to asi 10 let stará záležitost, při dvou už je to prý jinak, ale nakonec jsem se dopátrala i toho, že i u dvou je to v současnosti možné. Nakonec však se jednatelky rozhodly, že chtějí přeci jenom úročit, tak to byla skoro snaha zbytečná, ale na druhou stranu to budu mít vyzjištěné tak i tak a to mám ráda, když je v tom pak jasno. Ještě jednou moc děkuji za příspěvky, jakmile s ním budu mluvit, dám vědět, ale neděste se, když to bude třeba za pár měsíců. Mějte se krásně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).